Prodrone:

“Don’t use a drone to carry your payload, turn your payload into a drone”
Tekst/foto: Anders Martinsen

Japanske Prodrone viser frem PD-ANY på Xponential, en innretning de selv beskriver slik: «I stedet for å bruke en drone til å bære last, gjør lasten om til en drone», skriver de i sin pressemelding. Man kan feste dette utstyret til nesten hvilken som helst mindre gjenstand, hevder selskapets CEO, Masakazu Kono, via tolk til Dronemagasinet.

Både Canon og Mitsubishi Corporation har investert tungt i Prodrone, som med PD-ANY bruker fire eller seks tilpasningsbare motorarmer til å transportere pakker eller gjenstander – i all hovedsak rettet mot byggningsindustrien og energisektoren.

Modellen har en totalvekt på 4 kg, med en maksimal løftekapasitet på cirka 15 kg. I motsetning til E-Hang som på CES 2016 viste frem sin modell 184 uten å vise at mennesker faktisk kunne sitt i den som de selv hevdet, presentert Prodrone flere eksempler på gjenstander som ble flydd av PD-ANY – blant annet en hagestol.

Prodrone viste også frem flere andre arbeids-droner som blant annet var utstyrt med en liten winch (PDH-01). En annen modell hadde påmontert gripeklør – noe som gjør at dronen han holde alt fra et verktøy til å gripe tak i objekter.

– Vi satser mot det profesjonelle markedet og vil differensiere oss fra andre produsenter med å fokusere mer på oppgavene som dronen skal gjøre. Vi har modeller som gjør at man ved å montere en LIDAR sensor på dronen også kan få en air-bag på sensoren. Samtidig jobber vi også tett med Canon for å benytte deres kamera-teknologi på våre plattformer. Vi er et japansk merke og har en lang tradisjon for å å utvikle høy-teknlologi, sier Kono.