Slik velger du riktig drone

Du kan få en drone til noen hundrelapper, eller til noen hundretusener. For å hjelpe deg å velge riktig modell, snakket vi med produktekspert Gunnar Inge Gusdal ved Elefun i Grimstad, som er Norges største selskap innen radiostyrte produkter.
Tekst: Jan Frantzen Foto: Anders Martinsen

– Velg modell ut fra hva du skal bruke den til. Det er det viktigste, sier Gusdal.

– Det er et stort spenn i pris og kvalitet, men innenfor segmentet der hvermannsen stort sett befinner seg, så går det i klassen fra 5000-6000 kroner til i underkant av 20.000, forteller han. Men først: De aller billigste dronene.

– Det fins jo et hav av leketøy fra 300-400 kroner. De kan man også få med kamera, men disse modellene har ikke autopilotfunksjon med GPS og kompass, og ikke liveoverføring til en telefon eller monitor. Det vil si at de fotograferer uten at man får se bildet først. De må ned og lande, og så får du se bildene etterpå. De fleste vil jo se motivene før de tar bilder. Disse kan ikke brukes i kommersiell sammenheng, sier produkteksperten.

Leketøy
– Det kan være en grei leke, eller en treningsmodell for å finne ut om man har lyst til å prøve videre. Men hvis man ønsker en drone med kamerakvalitet, så må man opp i 5000-segmentet. Da vil man kunne ta kule bilder av hytta eller hva det skulle være. Det man vil slite med her er rekkevidden på video- og radiosignaler. De er begrenset på de rimeligste dronene i dette segmentet. Hvis du tar et steg opp, mellom 7000 og 10.000, så er det en rekkevidde på opp til cirka to kilometer. Og de bruker GPS og kompass for å holde seg i ro, slik at hvis du slipper stikkene så holder den seg stødig i lufta, du bare flytter modellen med stikkene.

– Hva er forskjellen på en drone til 7000 og en til 20.000?

Hvis man ønsker en drone med kamerakvalitet, så må man opp i 5000-segmentet. Da vil man kunne ta kule bilder av hytta eller hva det skulle være.

– Hovedsakelig elektronikken. Kamerakvaliteten, batterikapasiteten, og gjerne oppløsningen på kameraet og størrelsen på bildebrikkene. Altså hvor gode bilder kan man ta. Det kan sammenlignes med en pc eller telefon, alt av innmaten er bedre på nyere modeller. Det går primært på oppdatering av elektronikk. Går du opp i pris får du bedre prosessorer og bedre minne, sier Gusdal.

– Kan man bruke en drone i femtusenkronersklassen hvis man er profesjonell fotograf?

– Det kommer an på oppdragsgiveren. Hvis man skal ta bilde av en eiendom som skal inn i en liten prospektannonse i papirformat, så fungerer det. Men det er klart det begrenser seg. Det blir litt som å ta bilde med en telefon sammenlignet med et speilreflekskamera. Jo høyrere pris, jo høyere kvalitet, skarpere optikk og bedre kamera.

Større droner
Det går også et tydelig skille mellom modeller som koster opp mot 20.000 kroner, og de som koster rundt 35.000. Sistnevnte har større kamera og utskiftbart objektiv, og det er en større drone som er i stand til å løfte et større kamera.

– Det er også mulighet for to personer til å drifte en slik modell, en som flyr og en som styrer kameraet. Vi har solgt disse til fotografer, men det er ikke det prissegmentet de fleste befinner seg i. Man klarer seg lenge med en modell til 17.000-19.000 kroner. Da får man et godt kamera. Det fins også droner til proff-
markedet, altså modeller som brukes til TV- og filmproduksjon, overvåking og termografering.

– Da er vi i en prisklasse rundt 300.000. Men det markedet er ikke stort, sier Gusdal.

– Tror du prisene på droner vil endre seg mye i nærmeste fremtid? – Jeg tror prisene vil ligge som i dag, men de modellene som i dag koster 17.000-19.000, vil bli billigere når neste utgave kommer. Slik er det alltid. Når det kommer noe som er nytt og bedre, faller det dyreste fra forrige året ned i pris.

Sikkerhet
Det er det kinesiske teknologiselskapet DJI som er ledende på dronemarkedet. – Jeg vil være forsiktig med å si at de har de beste modellene, men de sitter med desidert mest kompetanse. De har vært lengst i gamet når det gjelder konsumerdroner, forteller Gusdal.

– For mange er det med droner litt skummelt, hva kan man si til de som er usikker på om dette er trygt?

– Man er aldri 100% sikker ved bruk av en flyvende modell.

Modellene består av elektronikk som dessverre kan feile, men med sunn fornuft og airmanship kommer man langt, sier Gusdal, og legger til at det er en viss forskjell på modeller i det laveste sjiktet og mer kostbare modeller.

– For eksempel har Phantom 3 bare ett kompass og én IMU-sensor. En Phantom 4 og oppover, altså nyere modeller, kommer med doble kompasser og IMU-sensorer. Så hvis en får et avvik på en av sensorene, overtar den andre, forteller produkteksperten. Og legger til at alle må gjøre seg kjent ved regelverket rundt dronebruk, som man blant annet finner på Luftfartstilsynets nettsider.

(http://luftfartstilsynet.no/selvbetjening/allmennfly/Droner/dronelek/ ).