Har stor suksess med droneapper

- I fjor hadde vi nådd titusener av brukere, fordelt på 140-150 land. Da fant vi ut at det var på tide å lansere denne app-tjenesten, sier Drone Deploys Ian Smith til Dronemagasinet.
Tekst/foto: Anders Martinsen

Drone Deploy er et lite softwareselskap som startet opp i 2013, og raskt tok opp konkurransen med de etablerte aktørene. I november i fjor lanserte de en tjeneste som gjør at deres kunder kan få tilgang til en rekke applikasjoner på sin brukerkonto.

– Vi åpnet offentlige Java Script-baserte programmeringsgrensesnitt, som gjorde det mulig for utviklere, tredjeparter og partnere å lage applikasjoner, små plug-ins, som fins inne i Drone Deploys brukerflate, og som kundene kan legge til kontoen sin hos oss. Disse appene kan være hva som helst, de kan tilhøre hvilken som helst av de tre hoveddelene av vårt produkt: Planlegging og utføring av oppdraget, databehandlingen, og fremvisning, lagring, og analyse av dataen/ bildene. Det er de tingene vi er gode på, og vi ønsker å fokusere på vårt kjerneprodukt og gjøre det så godt som overhodet mulig, sier Smith. Han forteller at av selskapets ti- tusenvis månedlige brukere, har én av tre minst en app på sin brukerkonto.

– Så langt har det gått bra. Vi lanserte 14 apper i november, i dag har vi nærmere 40, sier Smith, og nevner Autodesk og John Deere som to eksempler. Og dessuten Tensor Flight, som er utviklet av to polakker.

– Hvis du tar i bruk deres app vil du få tilgang til deres kunstige intelligens og maskinlæringsalgoritmer som de har utviklet gjennom tusenvis på tusenvis av bilder, som gjør det mulig å oppdage og klassifisere objekter. Trær, mennesker, biler, parkeringsplasser, alt mulig.

Hvordan ville du engang finne ut hvem Tensor Flight var tidligere?

Dette er noe jeg er lidenskapelig opptatt av, det å gi disse små selskapene umiddelbar tilgang til vårt globale nettverk av droneoperatører, slik at de kan forbedre dronedataen deres.

– Når vil vi få se noe innen søk og redning?

– Vanskelig å si, jeg kan ikke helt forutsi det. Men du kan potensielt bruke noen av appene som allerede fins til det formålet. Vi har nylig gitt ut noe vi kaller «Fieldscanner», som er et separat Drone Deploy-produkt som ikke har noe med app-markedet å gjøre, men de kan brukes sammen. Fieldscanner er en måte å få et veldig raskt overblikk over et område på, og databehandlingen blir gjort på enheten. Dronen flyr i utgangspunktet et vanlig Drone Deploy-oppdrag, men mens den flyr fremviser den et kart over området. Dette kan spesielt være nyttig i forbindelse med landbruk, men den kan også brukes til søk og redning, sier Smith.