NY LEDER: Andreas Johansen er ny leder for ubemannet seksjon hos Luftfartstilsynet.
Foto:Luftfartstilsynet

Andreas Johansen ny ubemannet-leder hos Luftfartstilsynet

49 år gamle Andreas Johansen er ny leder for ubemannet seksjon hos Luftfartstilsynet.
Av Ole Dag Kvamme

– Jeg ønsker å fremme dronevirksomhet, og prøve å integrere det i større grad med annen lufttrafikk og samfunnet for øvrig, på en bærekraftig måte, sier Anders Johansen.

Denne uken ble han innsatt som ny leder av ubemannet seksjon i Luftfartstilsynet.

Andreas Johansen er 49 år gammel og har sin bakgrunn fra Luftforsvaret.

– Viktig å henge med

Johansen har gjennomført både krigsskole, stabsskole samt at han nylig gjennomførte Air War College ved Air University i Alabama, USA. Han har variert bakgrunn fra stillinger i Luftforsvaret i både inn og utland med fagområde innenfor Air Battle Management, skriver Luftfartstilsynet i en pressemelding.

Overfor Dronemagasinet beskriver han dronemarkedet som å være «i en rivende utvikling.»

– Å henge med og legge til rette for at vi har et regelverk i tråd med utviklingen blir sentralt, sier Johansen.

Den nærmeste tiden vil han delta på konferanser, og besøke Samferdselsdepartementet, for å orientere seg – samt være med på tilsyn.

Sjef for militær dronebeordring

Hans siste stilling før jobben i Luftfartstilsynet var som sjef for «Current Operations» ved Nasjonalt Luftoperasjonssenter på Reitan, utenfor Bodø. Blant annet beordrer avdelingen daglig droneaktivitet i norske militære avdelinger over det ganske land, og sørger for at denne aktiviteten er godkjent og koordinert med andre luftromsbrukere.

– Det blir stadig mer droner, også i utenlandske avdelinger vi har på besøk, sier Johansen

Han har fløyet som Air Surveillance officer på NATO AWACS, og har blant annet hatt stilling som skvadronssjef i Luftforsvaret, og innenfor langtidsplanlegging ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

– Jeg er svært positiv til å starte i ny stilling i Luftfartstilsynet, og en av de faktorene som gjorde at jeg valgte å takke ja til jobben var selve fagfeltet som ubemannet luftfart representerer. Dette er et område i enorm vekst og utvikling, og jeg mener at vi bare har sett den spede begynnelsen på hva dette vil representere i nær fremtid.  Å se denne utviklingen på nært hold, og samtidig evne å integrere denne aktiviteten med annen luftfart er både viktig, spennende og utfordrende.

Johansen overtar stillingen etter Bente Løvold som sluttet i 2023. Etter henne har Erik Hammer fungert i stillingen som leder for avdeling for ubemannet i Luftfartstilsynet.