Axel Knutsen, leder for droneprogrammet i Avinor, inviterer til workshop på dronekonferansen UNC i Kristiansand i november.
Foto:Anders Martinsen

Avinors dronesjef inviterer til workshop på UNC

På årets UNC inviterer Avinor til workshop  om UTM, systemet som skal sikre droneoperatører sikker og effektiv tilgang til luftrom. 
Hans O. Torgersen

I fjor hadde UTM over 1300 unike brukere i Ninox. Fler enn 3300 flyvninger ble lagt inn i systemet. Det er ikke nok for Avinor. Nå vil de videre i samarbeid med dronebransjen på årets store nordiske dronekonferanse, UNC 2022 i Kristiansand 21. – 23. november.

– Vi vil at dere som operatører kan fortelle oss hva som er mest presserende for dere. Avinor ønsker dialog og samhandling for å i fellesskap finne løsninger for bransjen, sier Axel Knutsen, leder for droneprogrammet i Avinor. 

Gjenganger på UNC

Knutsen og UTM har vært en gjenganger på dronekonferansen UNC.

–  Gjennom flere år har vi fortalt om UTM på UNC, og opplever at mange er engasjert i det temaet. Nå ønsker vi å invitere til en felles dialog. Vi ser for oss en konstruktiv samtale. Da kan vi finne de beste løsningene i samarbeid. 

Det er gjennom appen Ninox som brukerne kan kommunisere med lufttrafikktjenesten på lufthavnene og informere om sine planlagte flyvninger. 

Kommunisere digitalt med flygelederne 

Dronepiloten kommuniserer altså med flygelederne på en digital plattform, i stedet for med mange telefonsamtaler. 

– Alle de 17 faste lufthavnene våre bruker Ninox. Du kan bruke appen til å vise hvor du flyr, også i uregulert luftrom. 

– Koster det penger å bruke Ninox Drone?

– Det er helt gratis å bruke. For bedrifter vil det på et eller annet tidspunkt skje at må de betale for tjenesten, men for hobbybrukere ønsker vi at det skal fortsatt være gratis, sier Knutsen. 

Alle som ønsker å fly i fem kilometer-sonen de 17 lufthavnene som er på Ninox kan bruke applikasjonen i stedet for å sende e-post eller ringe. 

Oslo lufthavn Gardermoen 28 April 2020
Antall avganger på OSL er redusert med omlag 95% som følge av koronasituajsonen som har gjort at over 60 fly er parkert på Gardermoen. Antall passasjerer er kraftig redusert og den ellers travle flyplassen har kun svært få bevegelser hver dag.
Bildene er tatt med drone på tirsdag 27 og onsdag 28 april 2020.
OBS! POOL BILDER – OPPTAK ER GJORT I SAMARBEIED MED AVINOR OG BILDENE ER TIL FRI REDAKSJONELT BRUK MOT KREDITERING AV FOTOGRAFEN. IKKE KOMMERSIELT BRUK ELLER UTLÅN/VIDERESALG

Lettere å godkjenne flyvinger

For Avinor Flysikring betyr UTM-systemet mer oversiktlig informasjon om hvor operatørene befinner seg, og hva slags operasjoner de ønsker å utføre. Dermed vil det det bli lettere for kontrolltårnene å godkjenne flyvninger. For operatørene er den store fordelen å få mest mulig relevant informasjon på ett sted.

Workshopen til Avinor blir et eget programpunkt på UNC, og vil ikke komme i konflikt med noen av de mange andre workshopene som er planlagt.