UNC 2022, Nordens største dronekonferanse, arrangeres 21. - 23. november i Kristiansand.
Foto:Tor Erik Schrøder / NTB

Dronekonferanse med unikt program, presentasjoner og workshop

Hvordan øke verdien på data fra droner? Øke gjenbruken av data? Og hvordan kan offentlig sektor samarbeide mer om å bruke droner til automatisert inspeksjon? Dette er sentrale temaer når hele Nordens dronebransje samles til UNC 2022 i Kristiansand.
Hans O. Torgersen

UNC 2022 arrangeres 21. – 23. november i Kristiansand, og er dermed tilbake for fullt etter pandemien, og endrer format. Nå skal det flys droner midt i sentrum av Sørlandets hovedstad.

– UNC 2022 er årets høydepunkt for dronebransjen, ikke bare i Norge, men i Norden. Det er kraftsamlingen for hele dronebransjen, enten du er sluttbruker, tjenesteleverandør, eller på annet vis har en relasjon til dronebransjen, sier Anders Martinsen i UAS Norway.

UNC står for Unmanned Nordic Drone Conference, som UAS Norway har arrangert i 15 år.

Annonse

 

– Dronebransjen har mange samlingspunkter gjennom året. Det som er unikt med UNC, er at det er en bred plattform, et sted for å bygge nettverk og få innsikt i det meste som skjer i dronebransjen, og også inn i fremtiden, sier Anders Martinsen i UAS Norway.

Nytt i år er at en egen programkomite, med både norske og utenlandske medlemmer fra dronebransjen, har lagt grunnsteinen for innholdet på konferansen.  

Her er noe av det du kan glede deg til under årets dronekonferanse i Kristiansand i november 2022

– I år har vi vært spesielt opptatt av at deltakerne skal kunne ta ut gevinst veldig raskt med å være til stede. Det gjør vi ved å snu litt på programmet, forteller Martinsen.

Anders Martinsen fra UAS Norway på scenen under UNC 2019 på Fornebu.

Glem den vanlige konferansen der du sitter i stolen din hele dagen, og ser den ene foredragsholderen. etter den andre vise lysbildene sine og snakke fra talerstolen.

– I stedet for å teppebombe deltakerne med presentasjoner og key notes, har vi delt det opp med presentasjoner om spennende temaer, og så har vi såkalte «how to»-sesjoner der du kan få et dypdykk og delta i workshops for å lære mer om aktuelle temaer.

– Hva betyr dette?

– At det blir en veldig praktisk tilnærming, der sluttbrukere som eier problemet skal få hjelp til å løse det, og at industrien skal vise frem hvordan de kan løse oppgaver.

– Skal vi fly drone i Kristiansand sentrum?

– Ja.

Samarbeide med kommunen

UAS Norway samarbeider med Kristiansand kommune om årets konferanse. Det er ikke tilfeldig, da offentlig sektor er viktig for dronebransjen.

DJI Mavic Enterprise (Dual) under takinspeksjon i nettopp Kristiansand, byen der UNC 2022 arrangeres i november.

– Mange av dem som vil ha interesse av å komme på UNC i år vil være de som har en tilhørighet til offentlig sektor. Det kan være de eier store bygningsmasser, driver med drift, forvaltning, kartlegging, inspeksjon, har ansvaret for kritisk infrastruktur, sier Martinsen.

Dette gjelder alle som har behov for data, spesielt de som har behov for data raskt, og som skal repetere mange ganger de samme operasjonene.

– Klassiske oppgaver som droner kan være nyttige til, slår Martinsen fast.

Han påstår ikke at droner egner seg til alt, men at man har identifisert mange oppgaver som droner helt klart egner seg til. 

Sikkerhet og integrering i samfunnet

– Vi skal selvfølgelig snakke om sikkerhet, om hvordan droner på en trygg og sikker måte skal integreres i samfunnet. Og så skal vi snakke om hvordan vi skal bygge en sunn og god dronebransje, som har gode rammevilkår for alle involverte. 

– Vi skal definitivt sette fokus på et sentralt hovedområde, nemlig inspeksjon. Vi skal få med oss noen av de aller beste i bransjen. Statsbygg er med og deler velvillig av sine erfaringer,  ikke bare fra talerstolen på scenen, men også gjennom praktiske demonstrasjoner, avslutter Martinsen.