DRONER KAN EFFEKTIVISERE OLJE – OG GASSEKTOREN

- Riktig bruk av droner kan forenkle og effektivisere olje- og gassindustrien. Droner kan spare oss for store summer, sier Kjetil Skaugset i Statoil.
Reportasje: Arne Roger Janse

Norges største oljeselskap har kastet øynene på ny teknologi for å få ned kostnadene og øke produksjonen.

– Lavere oljepriser gjør oss mer modne for å prøve noe helt nytt, noe radikalt. Vi trenger også å få ned kostnadene som er mer enn tredoblet de siste ti årene, sier Skaugset, sjefsforsker innen oppstrøms teknologi i Statoil.

Han ser for seg at droner kan brukes på flere områder, for eksempel til visuell inspeksjon av overflater, sveisesømmer, tanker og prosessutstyr.

– Vi tror droner kan hjelpe oss å få bedre innsikt i utstyrets tilstand, slik at vedlikeholdet kan gjøres ved behov, ikke etter fastsatte tidsintervaller, sier Skaugset.

Droner kan også brukes på steder der man helst vil slippe å plassere et menneske, eller steder der man må stenge ned produksjonen for å slippe mennesker til.

– Bruk av droner vil i enkelte tilfeller gjøre det mulig å holde produksjonen i gang lenger. Det gir enorme ekstrainntekter, sier Skaugset.

I høringsutkastet til den nasjonale, teknologiske strategien OG21 er autonome komponenter og systemer en viktig del. Statoil ser på utvikling av automatiserte løsninger og er nysgjerrig på hvordan droner kan implementeres.

– Vi vil garantert se flere droner og nye bruksområder offshore, og jeg tror de vil bli sterkere integrert i operasjonen. Det vil senke kostnadsnivået, øke produksjonen og lønnsomheten og bedre HMS-arbeidet, sier Skaugset.

Han understreker at sikkerhetsnivået og stabiliteten til dronene må være høyt for å kunne tjenestegjøre offshore.

– Vi må vite at vi opererer trygt. Vi trenger en industriell løsning som fungerer og som er til å stole på, sier Skaugset.