Eksplosiv vekst i dronebransjen

Det er 230.000 droner i Norge. Det er over 1300 medlemsbedrifter i bransjeorganisasjonen UAS Norway, og over 8600 nordmenn bruker droner i sin arbeidshverdag.

Jan Frantzen

– Vi står midt oppi en droneeksplosjon, sier daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen.

– Utvikling i teknologi og bruk er enorm. Vi ser ikke tegn til at veksten avtar, men vi ser betydelig endring i bruken. Den blir mer profesjonell og mer applikasjonsrettet, sier Martinsen.

Han ble ansatt som daglig leder av UAS Norway i 2015. Den gangen var det 197 medlemsbedrifter. I dag er det 1350.

– Utviklingen hos oss reflekterer utviklingen i bransjen. Mange av de proffe dronebrukerne er medlemmer hos oss, og det tar vi som en tillitserklæring. Det er viktig at vi alle jobber tett og nært sammen for å utvikle bransjen. Det er store muligheter for industrien, men ingen kan utnytte de mulighetene alene, sier han.

Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway.

– Hva er den tydeligste utviklingen siden du begynte i 2015?

– For 3-6 år siden var droner først og fremst brukt til hobby og rekreasjon, og foto og film var et viktig bruksområde. Det er det fortsatt, men de samme sensorene blir i dag også brukt til inspeksjon, kartlegging, situasjonsforståelse og streaming i samtid over store geografiske områder. Vi kommer til å se en virkelig stor vekst når droner blir ordentlig godt integrert med bemannet luftfart, og vi kan fly over lengre avstander og lengre tid, sier Martinsen, som tror Norge vil ta en ledende posisjon når det gjelder bruk av droneteknologi de nærmeste årene.

– Droner som et helhetlig servicetilbud vil bli mer etablert i løpet av de neste fem årene. Og sikkerheten vil alltid være i høysetet, sier han.