DJI Mavic 3 tok av fra pilotens venstre hånd på toppen av Mount Everest.
Foto:SKJERMDUMP YOUTUBE

Slik har du ikke sett verdens høyeste fjell før: For første gang fløy en drone fra Mount Everest

DJIs Mavic 3 er den første dronen som har fløyet fra toppen av verdens høyeste fjell. Nå kan du se en filmen som ble resultatet.

Den kinesiske fotoorganisasjonen 8kraw.com, som har over 1000 fotografer, og DJI planla i mange måneder  ekspedisjonen til Mount Everest. Tidlig om morgenen 27. mai var laget med sherpaer, klatrere og fotografer på toppen av det 8849 meter høye fjellet. 

Med oksygenmaske på seg sendte piloten opp Mavic 3 fra sin venstre hånd. Derfra fløy dronen opp til 9232 meters høyde, og tok bilder og video som ingen tidligere har sett. 

Det massive Himalaya med Mount Everest i forgrunnen har aldri tidligere blitt fotografert på denne måten. DJI og 8KRAW har publisert en kortfilm på Youtube.

– Så tidlig som for tre år siden begynte vi å prøve flyfotografering av Mount Everest. Det var lenge lagets intense ønske å fly en drone på toppen og fullføre fotograferingen. Det varme været og forholdene på toppdagen gikk endelig i oppfyllelse, og det er jeg veldig takknemlig for, sier Wang Yuanzong, filmens regissør og grunnleggeren av 8KRAW i en pressemelding

Mavic 3 fløy helt opp til 9232 meter, 30282 fot, etter avgang fra toppen av Mount Everest. FOTO: SKJERMDUMP YOUTUBE

Det er svært krevende og potensielt livsfarlig å bestige verdens høyeste fjell. Å bære med seg en drone, å holde batteriene varme og å gjennomføre flyvningen er også svært krevende. 

Det er ikke kjent om programvare eller propellene på dronen som ble brukt var vanlig standard eller tilpasset de ekstreme forholdene.

Mount Everest byr ikke minst på utrolig krevende vind, da fjelltoppen når opp til den såkalte jetstrømmen. Vinden kan bli så kraftig at det er umulig å klatre, langt mindre fly drone. Hvert år er det et værvindu på en ukes tid mot slutten av mai der jetstrømmen endrer seg. Det var dette vinduet som DJI og 8KRAW traff perfekt.

Årets vårsesong på Mount Everest nådde 560 klatrere verdens høyeste fjell, skriver mteveresttoday.com, som siterer en talsperson for turistdepartementet i Nepal. Av disse var 425 klatrere fra 59 land, de øvrige sherpaer, som alle utenlandske klatrere er påbudt å ha med seg som guider.

Tre klatrere omkom under forsøket på å nå toppen.