Foto:AeroVironment // STILLHET OM AVTALEN: Avtalen ble offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet i juli i fjor. Det norske forsvaret har ikke opplyst detaljer om kjøpet.

Forsvaret kjøper droner til 152 millioner

Forsvaret har inngått rekordstor avtale om kjøp av to amerikanske dronesystemer fra et privat, amerikansk selskap for 152 millioner kroner for levering i år.
Ole Dag Kvamme

Forsvaret har inngått avtale med det amerikanske selskapet AeroVironment i California, USA om levering av to dronesystemer.

RQ-20B Puma AE II tar av fra dekk. Bilde fra produsent

Avtalen ble inngått i fjor sommer. Prislappen er 17,6 millioner amerikanske dollar, eller rundt 152 millioner norske kroner.

AeroVironment skal levere ubemannende overvåkingsfly av typen RQ-20B Puma AE II, og RQ-12A Wasp Block IV.

RQ-12A Wasp Block IV i aksjon. Bilde fra produsent

Leveres i år

Avtalen ble offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet i juli i fjor. Det norske forsvaret har ikke opplyst detaljer om kjøpet.

Anskaffelsen skal være gjennomført allerede innen utgangen av juli 2019, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Begge er overvåkingsdroner. De styres gjennom bakkesystemet Ground Control Station via Digital Data Link M1, som er den tredje komponenten i avtalen med det norske forsvaret.

Utstyret skal være kompatibelt med hva Raven-dronene Forsvaret allerede har.

Erstatter Raven

Det norske forsvaret bruker i dag den norske nanodronen PD-100 Black Hornet på 17 gram, og minidronen RQ-11 B Raven på 1,9 kilo fra samme amerikanske AeroVironment.

De nye dronene er antatt å skulle erstatte Raven-dronene, som Hæren kjøpte i 2011.

Lang rekkevidde

Puma-dronen har ifølge produsenten maks hastighet på 83 kilometer i timen, og kan operere rundt 20 kilometer fra operatøren. Den er 1,4 meter lang, har et vingespenn på 2,8 meter, veier rundt 6,3 kilo og skal kunne holde seg i luften i over tre timer.

RQ-12A Wasp Block IV – i følge produsent oppgitt med 50 minutters flytid og vingespenn på 102 cm. Vekt 1.3 kg. Bilde fra produsent.

Dronen kan ta av ved å kaste den i luften. Den kan operere over land og vann, og kan også lande på vannet.

Wasp-dronen er langt mindre, veier rundt 1,3 kilo, er 76 cm lang, har 102 centimeters vingespenn, maksfart rundt 83 kilometer i timen, og 5 kilometers rekkevidde, ifølge produsenten.