Sigurdur Helgason viste frem dronebildene sine av vulkanutbrudd under fotokurset som UAS Norway og Foto.no.
Foto:Elin Hansen

Fotokurset denne uken: Viste frem dramatiske dronebilder fra Island

- Jeg ble blåst bort da jeg tok med dronen min opp dit, fortalte islandske Sigurdur Helgason om første gang han brukte dronen til å fotografere motivene ute i det vulkanske landskapet.
Hans O. Torgersen

Helgason var en av foredragsholderne på fotokurset som UAS Norway arrangerte sammen Foto.no i Oslo denne uken. 

Temaene på kurset var både regler og droneteknikk, men det var nok foredraget fra den islandske dronefotografen som fenget de 35 tilhørerne mest. 

– Jeg så det ovenfra med dronen og så ble jeg hektet, fortalte han.

Det var 35 deltagere med på drone-fotokurset som UAS Norway arrangerte sammen med Foto.no i deres lokaler i Oslo. Her er det Mathias Weber fra Boston Group/DJI som gir en innføring i droneteknikk. FOTO: Elin Hansen

– Å se kunsten i landskapet

Det var i 2015 Helgason fikk sin første drone og ble hektet. Det karakteristiske landskapet og altså vulkanene gjør Island til et fantastisk sted for fotografer,

– Der inne ser du som en øy, men for meg er det som et hjerte, forklarte han mens han viste et bilde. 

Helgason snakket om å se kunsten i landskapet. 

– Island er bare et så flott lerret. For meg er dette som om Salvador Dali hadde malt det. Jeg liker veldig godt å ovenfra finne kunsten i naturen. Jeg lager bare ikke noe, jeg finner bare kunsten.

Men så var det vulkanene da. Som vi alle vet har det vært mange utbrudd med påfølgende lavastrømmer på Island siden i fjor høst, men det var et utbrudd i 2021 som ble første gang Helgason brukte drone til å ta slike dramatiske bilder. 

Farlig område

– Jeg håpet på et vulkanutbrudd og så skjedde det endelig i 2021. Den skjebnesvangre natten var den 17. mars 2021.

Han viste det ene dramatiske bildet etter det andre. 

– Dette er hva jeg så på vei til vulkanutbruddet, som var ganske nær Reykjavik. Det tar bare 35 minutter å kjøre fra byen. Og her har vi parkert. Vi var ivrige etter å se på den, men politiet var veldig strenge. 

Det første dronebildet Sigurdur Helgason tok av vulkanutbrudd. FOTO: Sigurdur Helgason

Ingen fikk lov å komme i nærheten av selve vulkanen og lavastrømmen, som beveget seg 1,2 kilometer på halvannen time. 

– Som dere vet kan det være giftig gass i området og så ingen kunne komme i nærheten. Men jeg hadde utstyret mitt, enterprise droner. Det var noen forskere på stedet og jeg tilbød meg å hjelpe dem med dronene mine, som hadde 200X zoom kamera, termisk kamera og som kan fly i mer enn 20 sekundmeters vind. 

Ingen droner kunne fly den natten, bortsett fra dronene til Helgason.

– Så jeg fikk nye venner, forskerne. Vi utforsket vulkanen fra fem kilometers avstand. Forskerne lente seg over skuldrene mine for å se på fjernkontrollen og de første bildene fra utbruddet. Dette er mitt første bilde av vulkanutbrudd. Den natten. Den første natten. 

Flere av bildene til Helgason kan du se på hans Instagram-konto.

Du kan se hele foredraget her: