Vi kan stå foran et nytt stort gjennombrudd i muligheten til å gi bedre hjelp til pasienter, ved å ta luften i bruk på nye måter. Det sa helseminister Høie på UNC mandag.
Foto:Skjermbilde fra UNC 2020

UNC 2020:Helseministeren åpnet dronekonferansen: - Vi trenger et nært partnerskap med dere

Dronebransjen er en av aktørene helsetjenesten skal jobbe med for å finne og ta i bruk nye løsninger, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie da han åpnet årets UNC-konferanse .
Jan Frantzen

Tidenes første heldigitale UNC-konferanse er i gang. Den ble åpnet av helse- og omsorgsminister Bent Høie mandag morgen.

Følger du foredraget til Jon Olsen på UNC2020 ? Her kan du laste ned presentasjonen som dessverre manglet i TV-sendingen. 

Og helse er i ferd med å bli et viktig segment i utviklingen av droneteknologi.

– Jeg vil definitivt si at dere er en del av helsenæringen. Dere er en av de private aktørene som regjeringen mener veldig klart at den norske helsetjenesten skal ha partnerskap med, for å finne og ta i bruk nye løsninger, sa Høie i sin innledning.

Spennende prosjekter 

Han konstaterte at vi kan stå foran et nytt stort gjennombrudd i muligheten til å gi bedre hjelp til pasienter, ved å ta luften i bruk på nye måter.

– Det er mange spennende pilotprosjekter, bokstavelig talt, ute i helsetjenesten når det gjelder dette.  Det gjelder både frakt av utstyr, medisiner og prøver, der det er viktig å få ting raskt fra et sted til et annet. Det handler også om å kunne hjelpe der og da, i en kritisk situasjon, og ikke minst finne mennesker som er i nød og trenger både assistanse og helsehjelp

Statsråden påpekte at dersom helsetjenesten skal være bærekraftig i fremtiden må man kunne løse helseoppgaver på nye måter.

– Vi trenger en sterk helsenæring som gir oss nye løsninger, og skal vi klare det trenger vi et nært partnerskap med dere, slo han fast, og konstaterte at denne utviklingen også vil kunne skape nye og lønnsomme arbeidsplasser fremover.

– Utfordringen norsk helsetjeneste står foran er den samme som de fleste andre land i verden. Markedet kommer til  å vokse både nasjonalt og internasjonalt. Kan man lykkes i Norge, skaper det store muligheter ute i verden, sa Høie.

Svensk prosjekt i fokus

Statsråden mener det er «utrolig mye spennende» som skjer innen droneteknologi.

– Jeg er glad for at vi har en forening som fremmer dette arbeidet og er tydelig talspersoner for betydningen av å ta i bruk denne nye teknologien, sa statsråden før han avsluttet med:

– Tusen takk for den viktige rollen dere spiller i dette arbeidet, og lykke til på konferansen.

Det blir mer om droner og helsetjenester senere på UNC-konferansen, da svenske Everdrone skal fortelle om hvordan de siden i sommer har fraktet blodprøver og hjertestartere med droner i Gøteborg.