Årets dronefoto er tatt i Canada. «Timingen er god, både når det gjelder lys og bevegelsen fra isbjørnen. Et flott bilde som er fint komponert», sier juryens Eirik Solheim fra NRK Beta.
Foto: Florian Ledoux

Her er vinnerne i årets foto- og filmkonkurranse – se bilder og video

Sjekk årets beste dronebilder og de mest spektakulære filmene. Og få med deg noen tips fra vinnerne.
Jan Frantzen

Juryen har bestemt seg, og vinnerne av årets foto- og filmkonkurranse er kåret.

«Super excited about it» sier Florian Ledoux om å ha stukket av med seieren i fotokonkurransen, selv om det på ingen måte er første gang han vinner en konkurranse. Den Tromsø-bosatte franskmannen har fått mye hederlig omtale for sine intime og estetiske naturbilder, og vinnerbildet er i samme kategori. Det viser en isbjørn som hopper over isen på Baffinøya – en av de arktiske øyene i det nordlige Canada.

Se kåringen av vinnerne her:

– Motivet viser dyret i hele sin størrelse i helhetlige omgivelser på en måte som ikke var mulig å få til før, sier Ledoux.

Vinnerbildet er tatt på Baffinøya i Canada med en Phantom 4 Pro +. Foto: Florian Ledoux

Han liker selv at bildet både har et kreativt perspektiv, bringer vitenskapelig informasjon og har et budskap om bevaring.

Fotografen brukte en Phantom 4 Pro + for å ta bildet, og forteller at han bruker lang tid på å nærme seg dyr før han fotograferer med droner.

– Jeg tilbringer også mye tid med dem på bakken, slik at de ikke blir stresset av min tilstedeværelse. Når jeg føler at de er komfortable, løfter jeg opp dronen langt unna dem og tar meg sakte frem. Når jeg nærmer meg bytter jeg ofte til «Tripod mode», slik at bevegelsene blir myke, sier han.

Årets fotovinner, Florian Ledoux.

Den prisbelønte fotografens anbefaling til vordende dronefotografer er dette:

– Mitt beste tips er å våge å fly, selv når du er usikker på hva slags resultat du vil få. Man blir alltid overrasket over hvordan ting ser ut fra det perspektivet. Bruk linjene og mønstrene til å lage unike bilder.

 

Spektakulært på Island

Kenneth Svendsen står bak årets beste dronefilm, og han er både glad og litt målløs når han får telefonen fra Dronemagasinet.

– Dette var veldig gøy. Det er herlig å få en premie for noe man synes er gøy å drive med, sier Svendsen.

Han har jobbet som fotograf det siste året, men vinnerbidraget ble filmet allerede i 2018 – i usedvanlige spektakulære omgivelser.

Vinner i kategorien video, Kenneth Svendsen.

– Jeg reiste rundt på Island og filmet og koste meg. Det var en drøm å få dra dit og filme. Jeg liker Islands rå landskap. Det er helt unikt. Og det er det jeg har forsøkt å fange på film, sier vinneren.

Svendsen forteller at han sakte men sikkert har begynt med dronefilming og FPV etter å gjort en del jobber med det tradisjonelle kameraet. Opptaket fra Island ble filmet med en Mavic Pro.

– Dronen er et fantastisk redskap som løfter enhver produksjon, sier han.

– Hva er dine beste tips for å lykkes med en dronefilm?

– Lær av andre og la deg inspirere, samtidig som du prøver å dyrke din egen måte å gjøre det på. Vær analytisk til eget arbeid – og så er det alltid bra å ha lidenskap for det man gjør. Øv mye, og øv spesielt på spesifikke shots du har lyst til å ta. Og følg reglene, sier Svendsen.

Flyr som en fugl

Maximilian Pircher er den lykkelige vinneren i årets FPV-kategori. Pircher jobber med landbruksforskning og bruker droner både til jobb og fritid.

– Jeg har gjort droneoperasjoner over store deler av Europa, og Norge er et fantastisk land å filme i. Jeg liker å ha drone med meg på roadtrip og lete etter spennende ting, sier han.

Maximilian Pircher, FPV-vinner.

Vinnerbidraget er filmet på en lang rekke lokasjoner i Norge, blant annet i Lofoten. Og Pircher er tydelig på hva det er som fenger med FPV-kategorien.

– Man flyr som en fugl! Det er utrolig spennende å fly, spesielt på plasser som er vanskelig tilgjengelig og uvanlig å se bilder fra, sier han.

Pircher har holdt på med drone lenge, og mener forberedelser er nøkkelordet for å få et godt FPV-resultat.

– Man kan ikke bare gå ut og fly. Bestem deg for en rute, og planlegg hele ruten godt i forkant. Ikke prøv for vanskelige ting i starten. Tren mye, få erfaring og prøv litt mer for hver gang, sier han.

Resultatet

I årets jury satt fem mann som alle har lang erfaring med droner, foto og film: Eirik Solheim (NRK Beta), Eirik Helland Urke (Teknisk Ukeblad), Gunnar Inge Gusdal (Elefun), Hans Torgersen (Aftenposten) og Anders Martinsen (UAS Norway).

Her er hele resultatet:

Bildet som ble nummer to i fotokonkurransen. Foto: Øystein Haltbakk

Video:

1) Kenneth Svendsen

2) Mikal Elvebakk Børsheim

3) Al Benjamin Friis

Foto:

1) Florian Ledoux

2) Øystein Haltbakk

3) Erling Slyngstad-Hægeland

FPV:

1) Maximilian Pircher

2) Anders T Kjellmann

Premiene i alle kategorier er:

  1. 1 plass: Gavekort på 3000 kroner fra Elefun
  2. 2 plass: Gratis medlemskap i UAS Norway for 2022 (enkeltpersonforetak) + forsikring av inntil 2 droner inntil 3 kg
  3. 3 plass: Gavekort på 1000 kroner for sikkerhetsprodukter hos UAS Norway (ikke medlemsprodukter)

Bildet som ble nummer tre i fotokonkurransen. Foto: Erling Slyngstad -Hægeland

Her er noen av de øvrige bidragene:

“The Big Herring Catch” Foto: Per Eide

 

“Love is in the Air” Foto: Mihai Udvar: