Husk service på dronen din

Elefun anbefaler årlig kontroll.
Tekst/Foto: Anders Martinsen

-Hvis en motor ryker, eller en propell hopper av, så faller dronen ned. Med en enkel årlig service, så forsikrer du deg mot det, sier Tommy Andersen, leder ved Serviceavdelingen hos Elefun i Grimstad. Hans anbefaling er en årlig kontroll, hvor slitte deler sjekkes og eventuelt byttes.

En periodisk kontroll eller en service kan koste fra 700 kroner og oppover. Prisen varierer fra modell til modell. Andersen sier en liten prosentandel feil skyldes produktfeil, men det meste skjer på grunn av uoppmerksomhet fra operatøren.

– Mange stoler for eksempel blindt på at obstacle avoidance-sensorer vil kunne detektere et tre, men de får sjelden øye på en tørkesnor eller kraftlinjer. Noe kan gå galt. Og folk flyr steder der det ikke er GPS-dekning, eller i nærheten av store metallbygg som kan forårsake kompassfeil. Da må man kunne styre modellen uten alle de ne hjelpemidlene som ligger innebygd. Jeg oppfordrer folk til å lære seg grunnleggende flyvning uten all den assistansen som ligger i produktet, før de tar den ut av eska og flyr, sier Andersen.

Han forteller at salget av droner har vokst betydelig de siste årene.

– Det har nesten blitt allemannseie. Det er fryktelig mange som ser nytteverdien i å ha en drone som kan ta bilder fra fugleperspektiv. Og så er prisen overkommelig, sier han.