Justisminister Emilie Enger Mehl var torsdag med på seremonien i helikopterhangaren på politiets beredskapssenter, der det siste kullet med dronepiloter ble sendt av gårde etter endt utdanning.
Foto:Hans O. Torgersen

Justisministeren: - Politiets droneprosjekt styrker samfunnssikkerheten Politiets nasjonale dronesatsing ferdig utrullet - siste piloter utdannet

Nå er den første delen av politiets store satsing på droner ferdig. Torsdag var de siste av mer enn 100 dronepiloter ferdig utdannet ved politiets nasjonale beredskapssenter.
Hans O. Torgersen

– Droner styrker samfunnssikkerheten, sa justisminister Emilie Enger Mehl til Dronemagasinet etter at hun åpenbart stolt hadde gratulert det siste kullet med dronepiloter i politiet under seremonien på beredskapssenteret.

I Sverige går politiets dronepiloter gjennom et fem dagers kurs. I Norge er det en utdanning på 280 timer.

– Det gjør at de norske pilotene er kvalifisert til mer kompliserte operasjoner enn de i Sverige, fortalte lederen for politiets droneprosjekt, Jørgen Lunde Ronge, da justisminister Emilie Enger Mehl var på omvisning blant politidroner, politihelikoptre og dronebil.

De ferdig utdannede dronepilotene ble gjort stas på i helikopterhangaren på politiets nasjonale beredskapssenter. Enkelte ansikter er gjort uskarpe av sikkerhetshensyn. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Innkjøpet av politidroner var felles med blant annet Sverige. Dronene er de samme, men de to landenes prosjekter er annerledes.

– Hvorfor satses det så mye på utdanning av dronepiloter i norsk politi?

– Regjeringen har vært opptatt av å styrke beredskapen i hele landet siden vi tiltrådte for over et år siden. Droner er et forholdsmessig nytt verktøy som kan gi store muligheter blant annet ved søk- og redningsoppdrag, og som kan gi politiet situasjonsbilde ved forskjellige forhold. Det er viktig at den kapasiteten kommer hele landet til gode, sier justisminister Mehl til Dronemagasinet. 

Fagansvarlig for politiets operative droneavdeling, Jørgen Lunde Ronge og justisminister Emilie Enger Mehl. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Hun sier at det vil være et stort løft for samfunnssikkerheten at politiet nå har utdannet over 100 dronepiloter og får droner i hele landet. 

Etter seremonien, der de nye pilotene fikk papirene sine og gratulasjoner, tok Lunde Ronge med justiministeren utenfor for å vise frem prototypen på politiets dronebil.

Mehl nøyde seg ikke med å høflig lytte til orienteringen. Hun klatret like godt inn i bilen og satte seg på den ledige av de to pilotplassene, og fulgte med på hvordan dronen i luften over oss ble operert.

Justisminister Emilie Enger Mehl i politiets dronebil. Etter det ble funnet midler hos Politidirektoratet tidligere i år ble det klart at hele landet skulle få spesialtilpassede kjøretøy for Droneoperasjoner. Det er ventet at de første bilene leveres våren 2023. FOTO: HANS O. TORGERSEN

– Vi satte av 50 millioner ekstra i april for å sikre at vi fikk rullet ut dronebiler i alle politidistrikter. Disse bilene er viktig også for arbeidsmiljøet fordi mange av operasjonene kan foregå i krevende værforhold, det kan være kaldt, og det er et sted der politiet kan sitte sammen med spesialister, følge med på bildene og foreta planlegging.

– Vil det bli utdannet flere dronepiloter?

– Nå har vi startet med disse litt over 100, men politiets dronestudie ligger der. Jeg er sikker på at det vil bli utdannet flere dronepiloter i fremtiden.