Foto:Faksimile fra sikkerhetsbrev

Luftfartstilsynet beklager. Krevde R01 re-registrering på feil grunnlag

Luftfartstilsynet gjør helomvending. Vil ikke kreve re-registrering av RO1 operatører.
Elin Hansen

18 mai 2020 sendte Luftfartstilsynet ut et sikkerhetsbrev med informasjon om at alle RO1 operatører måtte registrere seg på nytt. Reaksjonene lot ikke vente på seg og UAS Norway fikk flere henvendelser med spørsmål om grunnlaget for dette kravet, enkelte stilte også spørsmål hvor vidt Luftfartstilsynet hadde hjemmel til å gjøre dette.

UAS Norway tok nylig kontakt med Luftfartstilsynet for å be om en klargjøring. I dag kom svaret  og Luftfartstilsynet sendte ut et eget sikkerhetsbrev med en beklagelse signert fagdirektør Wenche Olsen. I sikkerhetsbrevet skriver Luftfartstilsynet:

Har du registrert deg som RO1 droneoperatør, trenger du ikke å re-registrere deg slik Luftfartstilsynet tidligere har informert om. Etter en nøye gjennomgang av regelverket ser vi at droneoperatørene ikke trenger å re-registrere seg. Registreringen er en engangsregistrering og ikke et årsgebyr slik vi tidligere har tolket det som.

-Vi må bare beklage alt vi kan, her har vi rett og slett gjort en feil. Nå jobber vi for å rette opp i dette så raskt som mulig. De som allerede har betalt, vil få dette tilbakebetalt, forklarer fagdirektør i Luftfartstilsynet, Wenche Olsen. Tilbakebetaling vil skje fortløpende, men vi ber om forståelse for at dette kan ta noe tid.

Listen med godkjente droneoperatører på nettsiden blir også oppdatert i løpet av uka.

Vi har gjort en feil og retter nå opp i dette. Vi beklager ulemper som dette kan ha medført for droneoperatørene.

1. januar 2021 kommer nytt regelverk som er felles for hele Europa på plass. Da blir det en annen registreringsløsning for droneoperatører som også inneholder e-læringskurs og eksamen for de kategoriene som trenger det. Her kommer vi til å informere bredt i forkant.

Regelverket for RO1 registrering for nye brukere er ikke påvirket av dette. Det gjelder kun re-registrering.