Sterk fokus på autonomi gjør at droner har fått et fotfeste på områder innenfor blant annet landbruk og sikkerhet, sa Steve Koenig fra CTA under åpningen av CES2023
Foto: Anders Martinsen

Økt fokus på profesjonell bruk av droner- Mer autonomi gir økt lønnsomhet i dronebransjen

USA vil mangle 160.000 lastebilsjåfører innen 2030. Autonomi er viktig både for å løse mangelen på arbeidskraft og for dronebransjen, sa Steve Koenig fra CTA under åpningen av CES 2023 tirsdag.
Ole Dag Kvamme

– Mer bruk av autonomi vil øke lønnsomheten i dronebransjen, sier Koenig til Dronemagasinet etter åpningen i Las Vegas i USA tirsdag, og trekker frem både landbruk og sikkerhet som områder der han spår økt dronebruk.

Men Steve Koenig er opptatt av mye mer enn droner og autonomi.

– 25 prosent av den amerikanske befolkningen er å anse som hard core gamere. Det er overraskende hvor mye tid vi bruker på spill, sier Koenig.

CES 2023 er verdens største teknologimesse. Dronemagasinet skal hele uken ta pulsen på trender som preger dronebransjen og teknologiutvikling det neste året og tiåret.

Koenig fyller ut bildet:

– I 2019 brukte en amerikaner i snitt 16 timer i uka på spill. I dag er det 24 timer i uka, et helt døgn. Hvordan er det mulig? Vel, gamere handler ikke om bildet vi har av ungdom som sitter oppe om natta. Folk spiller på flyet, på bussen, i alle disse ledige tidspunktene vi har. Vi ser mer og mer at spill handler om å koble sammen mennesker, og at spillene er laget for sosiale samlinger. Vi møtes og snakker sammen gjennom spillene, sier Koenig.

Som ungdom på rockekonsert samler europeere, amerikanere og asiater seg foran i den store hallen Oceanside 1 når Steve Koenig går på scenen presis klokken 16 tirsdag 3. januar.

Koenig er visepresident for forskning i den amerikanske bransjeorganisasjonen Consumer Technology Association (CTA). Organisasjonen avholder i starten av hvert år verdens største og viktigste teknologimesse.

Fakta

CES 2023 har fokus på kjøretøyteknologi. Messen i Las Vegas foregår fra 5. til 8. januar, men meida har tilgang til en rekke hendelser også 3. og 4. januar.

Arrangørene har anslått at 100 000 mennesker vil komme for å se 2200 utstillere og delta på 200 konferansesesjoner på flere arenaer spredt over Sin City.

4700 personer er akkreditert fra media over hele verden.

Teknologiåret 2023

Livekameraene slås på for streaming til hele verden fra den enorme salen i Mandalay Bays kongressenter når Koenig åpner konferansen med perspektivene på teknologiåret 2023.

Droner er gjennomgående viktig, ikke som egen industri, men sammen med teknologisk utvikling som gjennomsyrer alt fra gaming til landbruk, transport og metaverset.

GAMING: På tre år har gamingen økt fra 16 til 24 timer i snitt per uka i USA. Hver fjerde person mellom 23 og 64 år regnes som hard core gamer. FOTO: Anders Martinsen

– Mye av utviklingen nå kommer jo fra de minste selskapene, så det er mye å følge med på, sier Koenig, før han går gjennom en rekke sektorer preges av utviklingen.

– Vareleveranser er fortsatt sårbare, selv om etterrspørselene har gått ned etter et veldig høyt nivå under pandemien. Noen områder går vi faktisk fra mangel på utstyr til oversupply av varer og utstyr. Samtidig preges teknologibransjen av mangel på arbeidskraft. Bare i USA mangler 10 millioner arbeidere. Sannheten er at vi ikke klarer å skaffe nok arbeidere, sier Koenig.

Den vestlige verden preges av en sta og vedvarende inflasjon. Sammen med stadig høyere renter preger dette den økonomiske utviklingen. Men innovasjon aksellerer i vanskelige tider, som Christopher Freeman sa allerede på 1960-tallet, sier Koenig.

Resesjoner ingen hindring

Han minner om at den siste resesjonen fra 2008 til 2009 ga verden 4G, smarttelefoner, tablets og nettbøker.

– Vi glemmer gjerne at bare 30 prosent av amerikanere hadde smarttelefoner på den tiden.

Nå er verden på vei inn i en ny resesjon, samtidig er 5G på full fart inn. Og ikke bare det, messer Koenig. Salen er stille. Folk noterer, filmer og lytter. Mange tar bilder av slidene Koenig viser, for dette er virkeligheten bransjen skal forholde seg til de neste årene.

KONSUMET VOKSER: Stadig høyere konsum av teknologitjenester. FOTO: Anders Martinsen.

– Sammenkoblet intelligens og autonome systemer kommer nå uansett. Mange kaller 5G for det femte mobilsystemet. Men faktisk er det en helt ny æra, hvor teknologien kobles sammen på helt nye måter, og åpner for enormt mye utvikling, sier Koenig.

Han har oss nå. Vi lytter, og hamrer ned poengene hans. Transformering og sammensmelting av teknologi, skybaserte tjenester, robotiserte tjenester, automatisering og vitualisering går sammen med helt nytt fokus på cybersikkerhet. Samlet vil det oppgradere hele den globale økonomien, spår Konig.

Vi blir minnet om at dette er kvalifiserte spådom om utviklingen fra bransjen. Men hvordan det slår inn er ikke vanskelig å se.

Helautomatiske gårdsbruk

– Ett av områdene vi ser, er at autonome gårdsbruk vil prege utviklingen det neste tiåret, sier Konig.

Han bruker det som eksempel på hvordan 5G og brukerstandarden 3GPP vil koble et helt univers av teknologi sammen – og alle må forholde seg til disse standardene.

– 5G er nøkkelen som åpner opp nye digitale verktøy som vil prege utviklingen.

Han nevner nettsikkerhet som et typisk eksempel.

– De som tror nettsikkerhet handler om brannmuren på datamaskinen tar skikkelig feil. Det handler vel så mye som hvordan vi forholder oss til og sikrer data, som hvordan vi sikrer barna våre online. Dette er en stor egen, seriøs business. Skal du stole på at du blir ivaretatt? Jeg pleier å si at «zero trust» er utgangspunktet.

Metaverset for alle

Han tok deretter metaverset tilbake fra Mark Zuckerberg.

– Så mange er skeptiske til metaverset. Men det er nærmere enn du tror. Fortsatt er det et spekulativt begrep. Men det var også ordet «internett» da det kom på 1990-tallet. Vi visste ikke helt hva det var. Men nå ser vi det samme. Trendene rundt teknologi og innovasjon rundt nettbaserte tjenester og aktiviteter utløser masse business-strategier, som dere kan sjekke ut på messen vår, sier Koenig.

Han kaller det MoT – The metaverse of things.

– Neste generasjon online opplevelse handler om hvordan teknologi og innovasjon får nye ting til å skje. Vi kjenner alle online shopping, men nettet kan gjøre enormt mye mer.

  • INNOVASJON I TRANSPORT: Ulik teknologi smelter sammen gjennom 5G og ny teknologi på tvers av transportårer. FOTO: Anders Martinsen.

    Virtualisering kommer til å bli viktig, og handler om hvordan vi kan bruke som konsumenter både datamaskiner og mobiltelefoner til en rekke ulike tjenester.

  • Dypere erfaring. «Immersion» kaller Koenig begrepet for hvordan vi kommer til å oppleve stadig dypere erfaringer med ny teknologi.

– Vi vet at 70 prosent av våre minner og følelser er koblet til lukt. Ny teknologi vil bruke slike ting for å få oss stadig dypere ned i digitale erfaringer. Det neste tiåret vil vi se en stadig fordypning i metaverset, spår Koenig.

Deretter gikk han gjennom trender messen vil preges av.

Mangler 160.000 sjåfører – teknolgi er løsningen

Elektrifisering, ladere, batterier og design vil prege transportsektoren. Selvsagt kommer også automatisering av biler, og tilhørende systemer og applikasjoner.

– Bare i USA vil vi mangle 160.000 lastebilsjåfører innen 2030. Teknologien er svaret på dette, sier Koenig.

I bilene vil vi se masse skjermer, stemmekontroll, 5G vil koble en hel del ulike teknologier sammen.

Dette vil også prege alt fra biler, båter, selvgående fartøyer til lands og til vann. I en prat med Dronemagasinet utdyper Koenig etter sin presentasjon at han også forventer dette til å omfatte ubemannede fartøy i luften.

Ikke minst vil helsesektoren nyte godt av ny teknologi. Det er bare å se for seg hvordan virtual reality-briller og annen teknologi vil koble sammen psykiatere, psykologer med en pasient for eksempel.

Sjekk depresjonen med VR-briller

– Digitale pasienter vil kunne ha kontakt med legen gjennom telehelse. Vi vil få helsehuber, som kobler behov og løsninger, både ved direkte behov men også i det etablerte helsevesen. Bare se for deg hvordan man kan monitorere depresjon gjennom VR-briller kontaktet med legen. Vi har også verktøy som blir vist her som for eksempel kan forutse epileptiske anfall. Slike analyseverktøy kommer det til å bli mye av.

I jordbruket vil mye smelte sammen. Traktorer vil være selvgående, droner og jordsensorer vil analysere behovene jorda har for effektiv bruk av fertilisering, dyrka mark vil blir satellittovervåket, og 5G-koblet teknologi vil ha løsninger.

Etter snart 40 minutter forteller han så om hvordan gaming fortsatt preger industrien, både direkte og som målestokk for utviklingen. En undersøkelse viser at USA i 2022 hadde 164 millioner gamere i alderen 13 til 64 år.