Faksimile fra den franske redningsorganisasjonen SNSM, som sto bak redningsaksjonen etter at dronen fra Nordic Unmanned hadde lokalisert båten.

Nordic Unmanned-drone i fransk leteaksjon:Fire personer i livsfare funnet av drone

En Nordic Unmanned-drone på oppdrag i Frankrike spilte en avgjørende rolle da fire båtpassasjerer i livsfare ble reddet i Den engelske kanal.
Jan Frantzen

Episoden fant sted 9. desember 2020, da Nordic Unmanned og deres camcopter-drone var på oppdrag i Frankrike. Siden 2019 har selskapet utført kontroller av svoveldiokisd-utslipp fra skip på vegne av EUs byrå for sjøsikkerhet, EMSA. Ved denne anledningen var lokasjonen Doverstredet, eller Pas de Calais – den østre delen av Den engelske kanal.

Hendelsen skjedde utenfor kystbyen Wissant i Doverstredet i Den engelske kanal. Kart: Google Maps

Dronen opereres fra det regionale operasjonssenteret for overvåking, søk og redning, CROSS, som denne desembermorgenen mottok en nødmelding fra en passasjer om bord en liten båt i et område utenfor kystbyen Wissant. Det ble igangsatt leting, men det var utfordrende å lokalisere båten, som ikke var synlig på radar.

Passasjerens mobiltelefon hadde gått tom for batteri, og dermed ble det tatt en avgjørelse om å omdirigere Nordic Unmanneds drone til området hvor nødmeldingen kom fra. Dronen lokaliserte fort en skadet båt med fire personer om bord.

Det er denne type camcopter-drone fra østerrikske Schiebel som ble brukt i aksjonen i Frankrike. Foto: Nordic Unmanned

“Ved å finne båtens posisjon raskt og nøyaktig, sørget dronen for at vårt redningsteam kom seg hurtig ut til passasjerene” forteller Gérard Barron fra den franske redningsorganisasjonen SNSM til organisasjonens eget magasin Sauvetage.

Magasinet forteller videre at redningsbåten plukket opp de fire i 11-tiden, og da led alle av hypotermi. Den ene hadde en kroppstemperatur på 29 grader. Ifølge Norsk luftambulanse står du i fare for å miste bevisstheten og pulsen når temperaturen synker under 32 grader. Går den under 28 grader, kan hjertet når som helst slutte å slå.

Passasjerene mottok førstehjelp på stedet og ble tatt hånd om av redningspersonellet.

Administrerende direktør i Nordic Unmanned, Knut Roar Wiig, bekrefter overfor Dronemagasinet at det var deres drone som var involvert.

– Utover det kan vi ikke kommentere dette, sier han.

Knut Roar Wiig, adm. dir. i Nordic Unmanned. Foto: Anders Martinsen

Ifølge franske sjøfartsmyndigheter har selskapets drone deltatt i totalt fire søk- og redningsaksjoner gjennom prosjektet med miljøovervåking i området.

Når det gjelder det egentlige oppdraget viser myndighetenes tall at 65 skip ble inspisert mellom 23. september og 18. desember 2020. 14 av disse målte over den lovlige utslippsgrensen.

Det opplyses også at avtalen med EMSA blir fornyet, og at prosjektet fortsetter i dette området i en periode på tre måneder våren 2021.