Disse to var blant de 12 rådyrkalvene som ble berget i sikkerhet onsdag morgen.
Foto:Pål Sindre Svae

Ny Norgesrekord for antall rådyr reddet med drone på en dag

12 rådyrkalver reddet på en og samme dag. Det er trolig ny Norgesrekord som Pål Sindre Svae og hans team i Indre Østfold stod bak på onsdag under den nasjonale rådyrdugnaden.
Hans O. Torgersen

12 rådyrkje var i sikkerhet før slåtten begynte den dagen. Nok en godt resultat for den nasjonale dugnaden for å redde rådyr fra førsteslåtten.

– Det var absolutt en fin dag, ikke alle morgener som er slik i det kommunale, selv om man jobber som viltforvalter, sier Svae ti Dronemagasinet.

Han hadde med seg en medhjelper og en grunneier på den grytidlige økten. 

– Dette var første gang jeg kjørte drone i år, så det var en pangstart, sier Svae. 

Les mer: Nå fødes rådyrkalvene – over 100 dronepiloter skal redde dyrene fra slåmaskinen

Onsdag morgen var det gressengene på tre eiendommer i Spydeberg og Hobøl i Indre Østfold som sto på programmet. 

– Jeg kjørte drone over 700 mål og fant 12 rådyrkje. Fire av dem løp ut av seg selv. To av dem var så store at de fulgte etter geita ut, to sprang ut da vi nærmet oss. Så var det åtte som vi bar ut, forteller Svae.

Pål Sindre Svae var strålende fornøyd med resultatet av droneflygingen onsdag morgen. FOTO: Nils Petter Horslund.

Den nasjonale dugnaden for å redde de bittesmå rådyrene fra død eller lemlestelse under førsteslåtten av gressengene, har allerede vært i gang over en uke. Nå har gressbønder over store deler av Østlandet startet førsteslåtten, omtrent som på samme tid som i 2022.

Du kan følge den nasjonale rådyrdugnaden her – da kan du se alle registrerte funn som er meldt inn

120 nyutdannede dronepiloter er med under rådyrdugnaden i år. Målet er å redde dobbelt så mange rådyr som i 2022, med andre ord 1000 dyr.

En av rådyrkalvene som ble reddet i sikkerhet onsdag morgen, da et lag i Indre Østfold fant 12 dyr under den nasjonale dronedugnaden. FOTO: Pål Sindre Svae.

Hvert år blir om lag 10.000 rådyr offer for landbruksmaskinene under sesongens første slåttonn. De skarpe knivene fra slåmaskinene dreper ikke bare de små rådyrkalvene i enga, de påfører også bøndene tunge opplevelser når ulykkene inntreffer. I verst tenkelig fall blir også gresset forurenset og farlig fòr havner i kretsløpet.

Les mer: Alt du trenger å vite om dronesøk etter rådyr.