OGSÅ LEKEDRONER: – Alle må registrere seg som piloter innen 1. januar, også de som flyr lekedroner under 250 gram, sier flyoperativ leder Line Stensby Bogan ved Luftfartstilsynet
Foto:Skjermdump: Luftfartstilsynet

Nytt droneregelverk. Alle dronepiloter må registrere seg før 1. januar

Ingen er unntatt. Alle som skal fly små og større droner må registrere seg innen 1. januar 2021. Luftfartstilsynet har laget en egen plattform på sine nettsider for registrering.
Ole Dag Kvamme

– Alle må registrere seg som dronefører med det nye felleseuropeiske regelverket, også de som flyr leketøy i den nye åpen klasse, sier flyoperativ leder Line Stensby Bogan ved Luftfartstilsynet.

DRONEMAGASINET følger SID (Sikker integrering av droner) som arrangeres 14. oktober 2020 i regi av Luftartstilsynet. Gjennom en serie med artikler setter vi fokus på det nye felleseuropeiske droneregelverket som trår i kraft 1. januar 2021. 

Egen plattform for registrering

Stensby Bogan sier Luftfartstilsynet vil ha klar en egen plattform for å registrere piloter.

– Siden det blir krav om at alle piloter må registrere seg, har vi ønsket å lage en god plattform til det, sier Stensby Bogan.

På plattformen vil du få fire ulike valg, som siden tar deg gjennom den obligatoriske registreringen.

– Om du for eksempel bare skal fly leketøysdroner under 250 gram, velger du den løsningen, og blir tatt videre i plattformen, sier Stensby Bogan.

Oversikt med flere

Avhengig av valgene du klikker deg inn på, vil du få beskjed hvilke kurs og eksamener du trenger.

– Du vil finne nettkursene i plattformen, og disse vil lagres som pilotkompetanse på profilen din. Du vil også kunne laste ned kompetansebevis når du har bestått eksamen, sier Stensby Bogan.

For operatører med flere piloter vil det være en egen innlogging, slik at disse kan få oversikt over pilotenes status.

– Det vil fremgå pilotenes status for eksamener og bevis, slik at det er enklere å holde oversikt, sier Stensby Bogan.

Klart fra 01 desember – uklart hva det vil koste

I følge Line Stensby Bogan vil registreringsløsningen vil gå i test snart.

– Vi åpner senest ved årsskiftet, sannsynligvis 1.12.2020. Når det gjelder gebyrer er forskriften under utarbeidelse og vil komme på vanlig høring etter behandling i Samferdselsdepartementet. Vi tar kontakt så fort vi har summer og dato for når registrering er klart.

Seksjonsleder Bente Heggedal legger til.

-Vi har stor forståelse for at dette er noe som opptar og er viktig for droneoperatørene i markede. Gebyrene skal gjenspeile kostnaden vi har for tjenesten. Luftfartstilsynet skal ikke tjene penger på sine gebyrer.

Overgang til 2023

Selv om det nye regelverket trår i kraft fra 1. januar blir det en rekke overgangsordninger frem til regelverket er fullt operativt i 2023.

Alle dagens RO1-flygere må søke seg til Åpen klasse, mens RO2 og RO3-flygere har frist til 2022 med å registrere seg i Sertifisert klasse. Luftfartstilsynet anbefaler alle som skal søke å være ute i god tid.