INN I REDNINGSØVELSE: Deltakerne på den arktiske dronekonferansen ble overrasket over et helikopter fra Sysselmesterens kontor, og ble øyeblikket tatt inn i en masseevakueringsøvelse. FOTO: Anders Martinsen.

Overrasket dronekonferanse med redningsøvelse

Under geværbeskyttelse ble rundt 50 deltakere på den arktiske dronekonferansen tirsdag morgen del av en redningsøvelse med Sysselmesteren under åpningen.
Ole Dag Kvamme

Longyearbyen:

– Det er spennende, her får man være medmenneske. Nå gjelder det å holde ham i live, så han får prate og være her, sier svenske Kaija Sterner fra LFV.

Deltakerne på UAS Norways dronekonferanse fra en rekke nasjoner ble tirsdag morgen busset ut til det som fortoner seg som en ødemark ved nedlagte Gruve 5 utenfor Longyearbyen.

Under geverbeskyttelse i tilfellet isbjørn, ble konferansedeltagerne tatt med ut på tundraen, der de overraskende ble med i en øvelse. Foto: Sebastian Moe

På grunn av isbjørnfare sto det geværvakt da deltakerne ble loset fra bussen og ut til en gruvetransport-sentral ute på tundraen.

– Overrasket, men kult

– Jeg ble overrasket, men det var kult også. Jeg er her for å lære meg mer om droner. Jeg er med i et prosjekt som handler om medisinsk assistanse i nødsituasjoner, sier Kaija Sterner.

I stedet for å sitte i en varm konferansesal, sto Kaija Sterner ute i kulda under kald polarsol, og la et ullpledd over en «skadet» person, mens telt ble satt opp.

I samarbeid med Sysselmesteren på Svalbard, startet dermed konferansen med at deltakerne tok del i en masseevakuerings-øvelse, hvor man i fremtiden antar at både helikoptre og droner skal spille en rolle sammen.

– Det er spennende å lære hva de skal ha med seg og hva de kan gjøre. Det er kjempeinteressant. Men nå må jeg ta hånd om pasienten min her, sier Sterner.

VELKOMMEN: Espen Olsen fra Sysselmesterens kontor ønsket deltakerne på dronekonferansen velkommen til Svalbard, da redningsøvelsen var over, og deltakerne ble geleidet inn i teltet konferansedeltakerne selv hadde satt opp. FOTO: Anders Martinsen.

Vil ha rapport fra fronten

I løpet av kort tid er to store telt satt opp, øvelsen avsluttet, og deltakerne geleidet inn i ett av teltene, for et foredrag av Espen Olsen hos Sysselmesteren.

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) ble også tatt med i øvelsen, og på vei inn i teltet er han spent.

– Jeg er her for å høre om fronten på hva industrien, hva droner kan levere innen logistikk, sier Sivertsen.

Han er opptatt av bra bransjen forventer og tenker om hvordan norsk forskning og utvikling kan bidra i utviklingen av industrien.

– Jeg er særlig interessert i hvordan man kan industrialsiere data som hentes ut av droneindustrien, og hvordan de kan brukes, dette er jo data som ellers ikke er mulig å få tak i, sier Sivertsen.

Rett fra Afrika

– Dette var morsomt, sier franske Francois Castel, fra amerikanske Volansi.

Selskapet transporter varer over store avstander – men foreløpig ikke i Europa.

– Jeg kom fra Afrika i går, hvor jeg har ansvaret, samt også for vår satsing i Europa. Vi har til nå operert mest i USA, og jeg er her for å lære om det europeiske markedet, hvordan det fungerer, og presentere oss selv og våre løsninger, sier Castel.