Politiets piloter og brannvesenets innsatsledere hadde video fra den røykfylte fergen på storskjerm under demonstrasjonen.
Foto:Trygve Indrelid/UAS Norway

Interpol-konferansen i Oslo:Politiet demonstrerte dronebruk under spaning og brann

De 300 deltagerne på Interpols dronekonferanse i Oslo gikk mandag rett fra foredragssalen til øvelse på kaia.
Hans O. Torgersen

Dronepiloter fra norsk politi, under ledelse fra UAS Norways øvingsleder demonstrerte bredden i sin kapasitet, fra spaning og pågripelse til å bistå brannvesenet med drone innendørs.

Interpolkonferansen i Oslo har 300 deltakere fra over 50 land. Formiddagen tilbragte de i en forelesningssal på Kongshavn videregående skole, høyt over byen. I lunsjpausen ble deltagerne busset ned til Grønliakaia. Der ventet utstillere med noe av det nyeste innen droner.

På kaia rigget også politiets dronetjeneste seg til. Den første demonstrasjonen tok utgangspunkt i en scenario der en av Ruters elektriske ferger ble røykfylt under brann, med mange passasjerer som ikke klarte å komme seg ut ved egen hjelp.

En av politiets dronepiloter styrer her en drone som bistår brannvesenets røykdykkere med å lete gjennom den røykfylte fergen under demonstrasjonen mandag. Foto: Trygve Indrelid/UAS Norway

Kunstig røyk gjorde øvelsen svært realistisk for deltagerne. Da brannvesenets røykdykkere tok seg inn i fartøyet, fikk de taktisk støtte av politiets droner som er spesialbygget for å brukes innendørs.

Samtidig hang en av politiets store DJI Matrice-droner over fergen. Video fra både innvendige og utvendige droner ble streamet til politiets spesialbygde bil.

Det neste demonstrasjonen var en spaningsoperason. En Matrice-drone hang i luften flere hundre meter fra Sørenga. Der dokumenterte politiet med krystallklar video en «overlevering» av penger og narkotika.

Politiets droneoperatører fulgte den «mistenkte» hele tiden fra luften, og dirigerte betjentene fra beredskapstroppen frem til ham om bord på Ruters elferge. FOTO: Trygve Indrelid/UAS Norway

Dagens siste demonstrasjon var hvordan den av droner var fremme som første politienhet og for å lete etter en mistenkt med et mulig våpen. Droneoperatøren dirigerte så enheter fra beredskapstroppen til stedet.

Interpolkonferansen fortsetter tirsdag og onsdag. Programmet er åpent tilgjengelig på nettsidene til UAS Norway.