Prisene stuper i proffmarkedet

Prisen på droner i proffmarkedet er redusert med en tredjedel, sier Erik Alstad i Scandinavian Drone.
Tekst: Anders Martinsen Foto: FLIR

– Det går mot større bruk av droner, ingen tvil om det. Spesielt nå som det begynner å bli vår, er mange veldig interesserte, og mange investerer, sier Eirik Alstad, operativ leder i Scandinavian Drone.

Selskapet er lokalisert i Bergen, og er en totalleverandør innen proffmarkedet i dronesektoren.

– Inntrykket mitt har vært at norske aktører har sittet litt på gjerdet så langt, for å se hva som skulle skje. Det er ikke så mange som har turt å hoppe ut i det. Noen har gjort det, men det har vært en del utfordringer. Nå, blant annet med de siste lanseringene til DJI, åpnes det for at en tredjepartutvikler kan gå inn og integrere sensorer direkte, og det gjør at det å bruke droner blir mer attraktivt. Maskiner er blitt satt ned cirka en tredjedel av prisen, og det er ganske betydelig når vi snakker om 35.000 – 100.000 kroner, eks. moms. Det gjør det overkommelig for flere aktører. Foreløpig er det sensorer som ofte er den store kostnaden.

– Hvilke sektorer utmerker seg?

– Landmålings og inspeksjons firmaer, synes jeg. I søk og redning skjer det ikke så mye, de virker å ha like dårlig råd som de alltid har hatt.

– Er det noen sektorer du er overrasket over at ikke er på ballen?

– Jeg har inntrykk av at politi og brannvesen henger etter. Når jeg snakker med lokale politifolk i distriktene så virker det å være en sårt etterspurt ressurs som de ikke har tilgang til. Det skyldes økonomi og antall hoder som skal drifte systemene, sier Alstad.

Han har tro på et godt år for Scandinavian Drone. Selskapet er ikke bare leverandør, men driver også med rådgivning og opplæring, samt service og vedlikehold.

– Vi har fått RO2-godkjenning og kan nå begynne å holde brukerkurs fullt ut for de som kjøper fra oss. Vi kan tilby den komplette pakken. Du kan komme inn og ikke ha noe særlig peiling, og vi vil hjelpe deg på banen.