Hedvig Moe, assisterende Politiets sikkerhetstjeneste (PST)-sjef under pressekonferansen om etterretningstrusselen mot Norge.
Foto:Hans O. Torgersen

PST: Kan ikke konkludere om hvem som står bak dronehendelser

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar over etterforskningen av alle potensielle droneobservasjoner i Norge den siste tiden, men kan ikke nå konkludere om hvem som står bak hendelsene.
NTB og Hans O. Torgersen

Det har vært en klar økning i observasjoner de siste månedene, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe på en pressekonferanse onsdag.

PST skal etterforske mulige dronehendelser i samarbeid med politidistriktene.

Moe understreker at det ikke er nytt med droneobservasjoner rundt kritisk infrastruktur i Norge.

– Det forekommer og i en normal situasjon. Og det er ikke sånn at alle de observasjonene som er meldt inn, er mistenkelige og skal etterforskes videre, sier hun.

Sju russere varetektsfengslet

Til sammen sju russiske borgere er blitt varetektsfengslet og siktet for droneflyging eller fotografering i Norge den siste tiden.

PST kan ikke konkludere hvem som står bak droneobservasjonene den siste tiden og i hvilken grad det er en sammenheng mellom disse.

– Det er gjort mange ulike observasjoner, over tid og på ulike steder. Vi må se på sakene samlet sett og kan ikke konkludere nå hvem som står bak og i hvilken grad det er en sammenheng, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe.

– Vi håper å komme tilbake med en samlet vurdering, la hun til.

Støre: Uakseptabelt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa tidligere onsdag at det er uakseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser og forsvar.

På spørsmål om andre nordiske land også opplever en økning i droneobservasjoner, sa Moe at Norge er i en særstilling som følge av at vi deler grense med Russland. Hun viste også til at PST mener Russland ser på Svalbard og nordområdene som svært viktige.

Venter at russisk etterretning endrer metoder

På grunn av sanksjonene som gjør det vanskeligere å operere i Norge, venter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at russisk etterretning nå endrer metoder.

– Vi ser at Russland tar større risiko. Krigen i Ukraina og sanksjoner har gjort det vanskeligere å hente inn informasjon enn før, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe på en pressekonferanse onsdag.

Hun sier man venter seg like høyt trykk fra russisk etterretning i Norge som før, men at de nå trolig vil endre metodene sine.

– Vi ser særlig for oss mer offensiv bruk av digitale virkemidler, særlig nettverksoperasjoner, og mer bruk av menneskelige kilder. De må kompensere for informasjon de nå går glipp av, sier Moe.

Den assisterende PST-sjefen peker på at sanksjonene blant annet gjør det vanskeligere for russiske etterretningsoffiserer å operere på konferanser og andre fora der de har vært til stede tidligere.