Arkivbilde fra Longyearbyen
Foto: Anders Martinsen

Russer siktet for å ha fløyet droner på Svalbard – fengslet i to uker

En 47 år gammel russisk borger ble mandag pågrepet i Hammerfest. Mannen ble onsdag fengslet i to uker, siktet for droneflyging på Svalbard.
NTB

– Politiet har fått medhold i varetektsfengsling av en 47 år gammel russisk statsborger i to uker. Mannen har russisk og britisk statsborgerskap, opplyser politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i en melding til NTB.

Mannen ble fengslet i Vestre Finnmark tingrett onsdag.

47-åringen er siktet for overtredelse av sanksjonsloven paragraf 4 for å ha fløyet drone på norsk territorium på Svalbard.

Det er forbudt for russiske borgere å fly droner i Norge.

Politiet har tatt beslag i droner og elektroniske enheter som er til teknisk gjennomgang. Innholdet fra dronene er av stor betydning for saken, ifølge politiadvokaten.

Ifølge lokalavisen Hammerfestingen skal det dreie seg om to droner.

– Den siktede har erkjent å ha fløyet drone på Svalbard. Politiet begjærte varetektsfengsling med grunnlag i unndragelsesfaren og fikk medhold av retten til det. Det er for tidlig å si noe ytterligere før vi har fått gjennomgått beslagene, sier Indbjør.

Mannen er ifølge Barents Observer sønn av en kjent russisk forretningsmann som er en nær medarbeider med Vladimir Putin.

Faren ble etter annekteringen av Krim plassert på det amerikanske utenriksdepartementets sanksjonsliste.

Mannen har fått oppnevnt advokat Jens Bernhard Herstad som forsvarer.