– Safetofly er et «must» for alle som skal fly drone i Norge

Det sier mottageren av Luftfartstilsynets sikkerhetspris for droner 2017. 
Jan Frantzen

UAS Norway har i sommer deltatt i en sikkerhetskampanje sammen med SAS, Norwegian, Widerøe, Avinor Flysikring, NHO Luftfart og Politiet, hvor UASNs sikkerhetstjeneste safetofly.no har blitt promotert. Dette er et gratis informasjonsverktøy som i samtid oppdaterer alle relevante opplysninger en droneoperatør trenger.

Kampanjen har vært en stor suksess, og i forrige uke passerte safetofly-videoen 100.000 visninger i sosiale medier.

Reidar Otto Johnsen er operativ leder i NRK Luftfoto, som regelmessig bruker droner i sine tv-produksjoner. Johnsen sier han har fulgt med Safetofly helt siden lanseringen, og kjenner verktøyet godt.

– Det er mye bra med Safetofly, og det er et «must» for alle som skal fly drone i Norge. Det er også veldig nyttig for de som flyr modellfly, mikrofly og seilfly, når de skal planlegge en tur.

– Hvorfor er tjenesten viktig?

– Man får informasjon om de fleste problemstillingene en dronepilot må forholde seg til, som naturvernområder, vær og NOTAM-meldinger. Det er viktig informasjon som gjør at man blir tryggere når man skal ut og fly, sier Johnsen, som mottok Luftfartstilsynets sikkerhetspris for droner 2017.

Reidar Otto Johnsen, operativ leder i NRK Luftfoto.

Han slår fast at det også er forbedrings-potensial for informasjonstjenesten.

– Det er noen ting som kan bli bedre. Det bør være mulig å lagre opplysningene sine med en egen profil. Det er ikke alltid lett å forholde seg til de forskjellige kartene, og informasjonsvideoen kunne vært bedre. Men dette er flisespikkeri, totalt sett er det et veldig bra redskap, sier han.

Det er totalt 25 sertifiserte droneoperatører i statskanalen, og NRK Luftfoto har over 3000 flytimer med drone i året.  Fem droneoperatører i redaksjonen skal nå teste Safetofly over en lengre periode, før det tas en avgjørelse om tjenesten skal brukes fast.

– Vi er svært opptatt av sikkerhet, og det er vår erfaring at en god del droneoperatører ikke prioriterer det like høyt. Safetofly er et viktig og enkelt verktøy for å operere dronen trygt, og et veldig godt initiativ av UAS Norway, sier Johnsen.