Isbjørnen ble drevet vekk på en effektiv og skånsom måte da dronen ble tatt i bruk.
Foto: Sysselmannen

Se unik dronevideo:Isbjørn drevet bort med drone på Svalbard

Sysselmannen brukte i dag drone for å drive bort en isbjørn som kom tett opptil bosettingen i Longyearbyen. Se video av hendelsen her.
Jan Frantzen

Sysselmannen på Svalbard er vant til å bruke droner i oppdragsløsningen. Men historien fra Longyearbyen i dag er spesiell.

En isbjørn ble observert ved hytteområdet i Todalen, noen kilometer øst for Longyearbyen. Da ble Sysselmannens helikopter, samt snøscootere satt inn for å lokalisere og drive vekk bjørnen raskest mulig. Isbjørnen var imidlertid standhaftig og responderte verken på helikopter eller signalskudd som ble brukt for å skremme ham vekk.

Da satte Sysselmannen inn et av sine andre verktøy, nemlig dronen. Bjørnen var da begynt å bevege seg inn i et område med kraftlinjer og annen infrastruktur som gjorde det vanskelig med bruk av helikopter. Det var dessuten vanskelige værforhold i området. Dronen ble da brukt til å drive vekk bjørnen så skånsomt som mulig.

Dette viste seg å fungere. Bjørnen responderte, og flyttet seg vekk fra området.

– En isbjørn kom for nær bebyggelsen, og det er en ganske rutinemessig hendelse. Vanligvis drives den bort med mannskap på scooter, i bil eller i helikopter. Det gjorde vi også i dag, men i dag brukte vi også drone til å drive vekk bjørnen. Den bidro til å løse oppdraget, og det har aldri skjedd før fra vår side, forteller sysselmannsførstebetjent Espen Olsen.

Espen Olsen, sysselmannsførstebetjent på Svalbard.

– Det var en veldig bra løsning, og det er godt vi har dette verktøyet. Dronen kan fly veldig nær bjørnen, og under lufthinder, og man kan med ganske stor presisjon avgjøre hvor hardt man skal presse bjørnen. Det er effektivt og det er skånsomt for bjørnen, konstaterer Olsen.

Det er bare to uker siden en mann ble angrepet og skadet av isbjørn i Mohnbukta. Denne bjørnen ble skutt og drept. Det har vært en tydelig policy fra Sysselmannen om å forsøke å fjerne isbjørn så skånsomt som mulig, når de blir observert nær bosettingen.