Statssekretær Harald Furre åpnet Bedre Flyt-konferansen i Kristiansand mandag formiddag.
Foto: Martin Jystad

Statssekretæren åpnet Bedre Fly(t): – Først og fremst ser regjeringen at droner representerer muligheter

Over 200 deltakere er på plass i Q42 i Kristiansand. Ambisjonen med konferansen er økt brukt av droner og dronedata i det offentlige.
Jan Frantzen

Dagen er endelig kommet. Droner i det offentlige står på agendaen, og arenaen er Q42 i Kristiansand. Statssekretær Harald Furre åpnet konferansen klokken 09.30 i formiddag, og da hadde allerede utstillerområdet og ulike workshops vært åpne i en time.

– Først og fremst ser regjeringen at droner representerer muligheter. Men bruk av droner betyr også utfordringer med hensyn til flysikkerhet, personvern og det å ta vare på naturomgivelser. Derfor er det viktig med en utvikling av dronebruk som er både markedsutviklende og samfunnstjenlig, sa Furre fra scenen under den 75 kvadratmeter store skjermen på Q42. Den tidligere Kristiansand-ordføreren ble utnevnt til statssekretær for kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup i januar.

Furre fikk selskap på scenen av tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, som i dag har en rolle som spesialrådgiver i UAS Norway.

– Vi ser at dette er en industri som kan løse mange oppgaver, og vi håper at kommuner og næringsliv vil oppleve dette som spennende, selv om de ikke nødvendigvis forstår teknologien fullt ut i dag, sa Solvik-Olsen, som skal lede arrangementet i Kristiansand utover dagen.

Hensikten med dagens konferanse er å opprette en god og fruktbar dialog mellom dronebransjen og offentlig sektor om hvilke muligheter som eksisterer til å utføre ulike tjenester på en mer effektiv måte med bruk av droner. Nybegynnere skal møte eksperter, leverandører skal møte interessenter, og alle skal forhåpentligvis bli litt mer opplyste i løpet av dagen. I tillegg vi det bli demonstrasjoner av undervannsdroner, branndroner og oppmålingsdroner.

UAS Norway-leder Anders Martinsen håper både leverandører og bestillere opplever Bedre Fly(t) som en møteplass som vil akselerere bruk av droner og dronedata i offentlig sektor.

– Data fra droner er en gullgruve som ikke mange nok er oppmerksomme på. Denne konferansen vil forhåpentligvis være startskuddet for at mange kommuner og offentlige aktører forstår gevinsten av å bruke dette verktøyet, slik at vi ser økt dronebruk i det offentlige fremover. Jeg håper også vi opplever at ulike avdelinger og etater er flinke med å samarbeide om deling av resultater, sier han.

Representanter fra Lillestrøm kommune, Statnett, Nedre Ringerike kommune og Oslo Havn er blant de som står på lista over foredragsholdere. De vil fortelle om hvordan droner har spilt en viktig rolle for dem den siste tiden. I tillegg kommer både Avinor Flysikring og Luftfartstilsynet for å fortelle om regelverk, mens Nordic Unmanned og Elefun er blant leverandørene som vil fortelle om tilgjengelige tjenester og produkter.

Se hele programmet her