Administrerende direktør i Telenor, Berit Svendsen, i Arendal.
Foto: Anders Martinsen

Telenor-sjefen spent på droneprosjekter

Telenor-sjef Berit Svendsen ser mange spennende muligheter for droner fremover.
Jan Frantzen

– Droner har utrolig mange spennende anvendelsesområder, sier administrerende direktør i Telenor, Berit Svendsen, til Dronemagasinet.

Vi møter henne i Telenor-teltet i Arendalsuka og Svendsen forteller om selskapets testprosjekt på Svalbard, hvor det jobbes med å bruke droner som flyvende basestasjoner for å få mobildekning ved større hendelser og ulykker.

– Dette er droner med et vingespenn på tjue meter, som kan være i lufta i tjue timer og bære hundre kilo last. Det kan bli viktig når det skjer hendelser i de delene av Norge hvor man burde ha bedre mobildekning. En annen ting er et man kan oppdage miljøkriminalitet og forsøpling med disse dronene. Og i tillegg vil vi se på hvordan vi kan bruke droner ute i feltet med våre entreprenører, for å finne potensielle feil på kabler og utstyr. Det er det jeg ser nå, men jeg er sikker på at det blir flere anvendelsesområder fremover, sier hun.

5G-pilot

Telenor har som kjent et pilotprosjekt med 5G i Kongsberg i år, og Svendsen tror at denne teknologien vil bli viktig også for dronebrukere fremover.

– Vi kommer til å teste ut høyhastighets bredbånd med 5G-teknologi, vi kommer til å teste helseappliksjoner og selvkjørende bil og buss i trafikken. Fordelen er at man kan koble mange flere ting på nettet enn med 4G, og det er veldig lav forsinkelse gjennom nettet. For førerløse biler må snakke med hverandre, og da må det være minimal forsinkelse.

Telenor-sjefen har flere ganger snakket varmt om droneteknologi, og uttalt at den norske telegiganten skal være med på utviklingen.

– Det er fordi jeg ser at det er bruksområder som er veldig spennende. Jeg har for eksempel sett at droner brukes til å finne feil på strømnettet, nesten før feilen oppstår. Så tror jeg det er viktig at de som skal holde på med dette tar dronesertifikat, slik at det blir profesjonell anvendelse. Da kan vi få veldig mye ut av det.

Svendsen trekker også frem Telenors samarbeidspartnere på selskapets droneprosjekter.

– Vi klarer jo ikke utvikle teknologi i vakuum, vi må ha partnere. Når det gjelder droner jobber vi med Andøya Space Center og Robot Aviation, og de er vi helt avhengig av, sier hun.