En drone trilles inn til den store messehallen i Denver, Colorado. Totalt er det over 600 utstillere som deltar på messen og det ventes flere tusen besøkende.
Foto:Hans O. Torgersen

Verdens største dronemesse startet denne uken

Hvordan i all verden skal jeg få oversikten? Det var min første reaksjon da jeg gikk inn i den enorme utstillingshallen på XPONENTIAL 2023 i Denver, USA, åsted for verdens største dronemesse.
Hans O. Torgersen

Messen i Denver, Colorado omfatter hele 612 utstillere fra hele verden, også fra Norge. I taket fra messehallen henger det droner med militært utseende, mens flere er i ferd med å henges opp før utstillingen åpner tirsdag. 

NASA er et av de tunge navnene blant utstillerne på messen. Allerede før alt er på plass, er det tydelig at dette er et mekka for alle med middels interesse eller høyere for teknologi. 

Utstillere på vei inn til XPONENTIAL i Denver, Colorado, USA. Foto: Anders Martinsen

Dette er 50. gang som XPONENTIAL arrangeres. Det betyr at droner ikke var med de første tiårene, men dette er blitt det som trolig er verdens største dronemesse. Den er viktig ikke bare fordi den er så stor, men fordi den arrangeres i USA som er verdens største dronemarked. -Et land som forøvrig har en felles nasjonal lovgiving for droner i alle de 50 statene, hvor ellers mye annet er forskjellig. 

Fixed wing-droner hengene under taket i messehallen i Denver. Foto: Hans O. Torgersen.

Det er liten tvil om at utviklingen har gått mange skritt siden de første dronemessene med bare kvadrokoptere. Her er utstilt flere fixed wing-droner enn noen gang. Ikke bare de militært utseende, men også åpenbart sivile. Messen er blitt en møteplass mellom sivile og militære aktører, med politi og brannvesen et sted midt imellom. 

Det er stor spennvidde blant utstillere og deltakere på XPONENTIAL 2023 i Denver. Foto: Anders Martinsen.

Over alt er det et ord som går igjen – autonomt. Droner som flyr «av seg selv» etter forhåndsprogrammerte retningslinjer, og som tar «sine egne» beslutninger automatisk på bakgrunn av disse. 

Ved innsjekkingen utenfor messehallen snakker vi med et par av de mange tusen deltakerne. En av dem er Fernanda Sausen, «senior director» for forretningsutvikling i MightyFly.

Fernanda Sausen, «senior director» for forretningsutvikling i MightyFly. Foto: Hans O. Torgersen.

– Det er første gang jeg er her, og denne gang er ikke firmaet vårt blant utstillerne, forteller Sausen, som forteller at MightyFly sitt produkt er en autonom cargodrone som kan frakte 226 kilo opp til 965 kilometer. 

– Hva ser du frem til med å delta på XPONENTIAL?

– Basert på hva jeg har hørt fra andre i industrien, er dette en av de viktigste hendelsene i løpet av året, så forventningene mine er ganske høye. Jeg ser frem til å møte ledere i industrien og knytte kontakt med mulige partnere, sier Sausen til Dronemagasinet. 

Den andre er Shawn Jording, UAS-ekspert ansatt i transportdepartementet i delstaten Nebraska. 

– Det er første gang jeg er her. Vi startet droneprogrammet vårt i 2019, og i 2022 begynte vi å utvide det, sier Jording til Dronemagasinet.

Transportdepartementet i Nebraska bruker droner til blant annet oppmåling og inspeksjon.

– Hva forventer du å få ut av XPONENTIAL?

– Å se hvilke teknologier som er der ute. I dag var jeg med på foredrag om bruken av dronesimulator til trening, sier Jording som legger til at han har store forventninger til den gigantiske messen.

Enda en fixed wing-drone er heist på plass i utstillingshallen i Denver. Foto: Hans O. Torgersen.

Dronemagasinet vil være til stede under hele XPONENTIAL og flere nyheter fra messen vil publiseres i dagene som kommer, blant annet med fokus på de norske utstillerne.