FØRST KALVEN BLIR REDDET: Ada Sofie Sørensen (14) var en av de frivillige som bidro til å redde to rådyrkalver i Skjeberg tidlig mandags morgen. Begge kalvene ble flyttet ut av gresset før slåmaskinen kom. Foto: Bjørn Marius Sørensen

2 rådyrkalver reddet fra slåmaskinenFørsteslåtten er i gang

Førsteslåtten er i gang - nå er de første rådyrkalvene reddet fra slåmaskinen. I Skjeberg ble de første 2 rådyrkalvene funnet ved hjelp av droner med termisk sensor.
Anders Martinsen
– Dette var en fantastisk start på dagen for oss, to rådyrkalver flyttet ut fra jordet etter bare 15 minutters flyving sier Mats Høkeli, pilot og frivillig fra Skjeberg og omegn Jeger- og fiskeforening (SOJF). De var de første i landet som har registrert funn av rådyrkalven før førsteslåtten i år.
Sammen med flere frivillige og dronepilot Abel Conde Sanchez gjennomførte de det som trolig er årets første organiserte søk etter rådyrkalver.  SOJF er en av de tett på 60 gruppene som deltar i årets rådyrdugnad hvor målet er å redde minst 1000 rådyr i forbindelse med slåtten 2023.
Her kan du følge med årets rådyrdugnad – alle registrerte funn blir registrert i denne nasjonale portalen
– SOJF har deltatt i rådyrdugnaden i to år og jordene vi søkte på i dag 29 mai var i Skjeberg, i et område hvor bonden viste at det var mye rådyr. Faktisk opplyste bonden til oss at det kan være så mye som 12 rådyr som oppholder seg i området rundt her, så det kan bli noen travle dager fremover nå som flere av jordene skal slåes fremover i godværet.
Høkeli fikk god hjelp av pilot Anders og frivillige, blant annet familie Sørensen som hadde meldt seg som frivillige for å hjelpe med å bære ut eventuelle funn. Da Dronemagasinet snakket med dem et par timer etter søkene var avsluttet var de ennå svært begeistret over å ha deltatt i søket tidligere på dagen.

TERMISK SENSOR FANGER OPP VARMEN: De røde prikkene på bildet viser varmeutslag fra de frivillige som akkurat har kommet frem til en av rådyrkalvene som ble funnet. Det termiske kamera på dronen er helt avgjørende for å finne kalvene i det høye gresset. Foto: Mats Høkeli

– Jeg har lest mye om rådyrdugnaden og søkene som er gjort tidligere, derfor spurte jeg resten av familien om de hadde lyst til at vi skulle melde oss på som frivillige. Alle svarte ja umiddelbart så da var det bare å gjøre seg klar, det angrer vi ikke på. Dette var en stor opplevelse, sier Bjørn Marius Sørensen som bor med familien i Sarpsborg. Sammen med samboer Therese Falk og datteren Ada Sofie Sørensen (14) deltok de på søket tidlig mandags morgen i pinsen.

STOLTE FRIVILLIGE: Rådyrdugnaden er helt avhengig av frivillige. – En unik opplevelse, sier pappa Bjørn Marius Sørensen og datteren Ada Sofie Sørensen, etter å ha bidratt til å finne to rådyrkalver. Foto: Bjørn Marius Sørensen

Mats Høkeli var altså en av to piloter som sammen med fire frivillige deltok i dagens søk på Nordre Slang i Skjeberg.
– Vi var alle spent, det var årets første søk og vi møttes 05:00 i dag morges og hadde først en felles prat før vi startet opp dronene. En DJI Mavic Dual Enterprise som ble flydd av Abel Conde Sanchez og en DJI Matrice M30T som jeg fløy. Samband hadde vi via jaktradio så vi kunne kommunisere med de frivillige som hjalp oss med funn. Det fungerte veldig bra.
Hvordan var søksområdet?
– Jordene var ikke så store, så det gikk relativt raskt å søke over og etter kort tid fant vi først den ene kalven og deretter ca 100 meter unna lå den andre kalven sammen med mora. Den reagerte ikke på dronen i det hele tatt da vi lå ca 50 meter over gresset. Først når de frivillige kom nærmere flyttet moren seg, mens kalven lå som forventet helt stille. Kalvene ble flyttet som planlagt til skogkanten et par hundre meter unna.

DRONEN MARKERER VEIEN: Fra ca 100 meters høyde kunne drone markere for de frivillige hvor kalven lå i det kne-høye gresset. Dermed kunne de enklere flytte kalven ut av jordet. Foto: Mats Høkeli

Var kalvene vanskelig å se?
– Nei egentlig ikke, gresset nå var ikke høyere enn ca knehøyde, dvs kanskje 50 cm høyt, så det gikk greit å se dem.
Hvordan er planene for de neste dagene?
– Vi er klare til innsats og booket, nå gleder vi oss til de neste dagene som skjer. Det er en stor rådyrbestand i området så vi er sikre på at vi kommer til å gjøre mange funn de neste dagene, avslutter Mats.
Og leder av jegeravdelingen i Skjeberg og Omegn Jeger- og Fiskeforening, Sixten Karlsson er strålende fornøyd med årets start. Sammen med blant annet Solveig Andrå har de planlagt og koordinert årets innsats.
– Dette har vi gledet oss til. Jeg har siden tidlig i vinter hatt god dialog med bønder i området og vi har vært aktive med å reklamere for tilbudet vi har har satt i gang så flest mulig skal bruke oss fremover. Vi er så heldige at vi pr nå har 23-24 frivillige som har meldt at de ønsker å delta med å bære ut rådyrkalver de neste ukene.

STOR INTERESSE: – I 2022 reddet vi omlag 43 kalver ved hjelp av 1 drone. I år har vi fått 2 nye droner og dermed økt kapasiteten betraktelig. Det gleder vi oss til å se resultatene av, sier Sixten Karlsson som med sine rådyrvenner går en travel tid i møte. Foto: Privat

Hvordan har dere formidlet tilbudet i regionen?

-Vi har vært aktive på sosiale medier og sammen med Bondelaget i Sarpsborg orientert om tilbudet så flest mulig skal kunne benytte seg av det. Det har gitt resultater og nå har vi 8-10 bønder som har bedt oss om å hjelpe til. I år håper vi på å redde minst 70-80 rådyr i løpet av de neste uken.

RÅDYRKALV OG GEIT: Et av funnene som ble gjort på Skjeberg viser ei geit med rådyrkalven på jordet. Omlag 100 meter unna lå den andre kalven som også ble flyttet ut før slåmaskinen kjørte over jordet. Foto: Mats Høkeli

En travel tid foran dere?

Ja definitivt, vi forventer at det blir høytrykk og full fart fra kommende helg. Deretter går det nok slag i slag i ca 14 dager, avslutter Karlsson.