Dronefoto av en drone i lufta over Barcode i Bjørvika i Oslo. OBS: Dette er like ved forbudsområdet EN R 102 i Oslo, sjekk at du er utenfor sonen hvis du skal fly her.
Foto:Heiko Junge / NTB

Norsk Dronebarometer 2022: 502.000 nordmenn eier drone - aldri målt sterkere vekst i dronemarkedet i Norge

Over 13 prosent av den norske befolkningen eier en eller flere droner. Tallet har aldri vært høyere, viser Norsk dronebarometer 2022.
Hans O. Torgersen

Tallene fra Norsk dronebarometer viser at 502.000 nordmenn eier minst en drone. Årsaken til veksten kan blant annet være at DJI kom med de nye versjonene av sin minste fullverdige drone, først Mini 2 og så Mini 3, mener Opinion.

– Det er en økning på 40.000 droneeiere de siste 12 månedene. Veksten passer godt med antallet som i undersøkelsen i fjor sa at de hadde bestemt seg for å kjøpe drone. Det har vært en jevn vekst i dette markedet, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Norsk dronebarometer gjennomføres av Opinion på oppdrag fra UAS Norway. Et representativt utvalg av Ola og Kari Nordmann får spørsmål om alt fra sine holdninger til bruk av droner til om de selv har drone. I tillegg får et utvalg av norske droneoperatører spørsmål, blant annet om sitt kjennskap til regelverket.

Dette er syvende året som Norsk dronebarometer er gjennomført. Det er den eneste undersøkelsen som tar pulsen på norsk dronebransje.

Askheim presenterer dronebarometeret på UNC 2022 i Kristiansand mandag morgen.

Ola Gaute Aas Askheim i Opinion på scenen under den nordiske dronekonferansen UNC 2022 i Kristiansand. Foto: Hans O. Torgersen

Flere er avventende til droner

Under presentasjonen mandag viste han tall som forteller at andelen som er ganske eller svært positive til droner har falt fra 68 til 55 prosent, nesten tilbake til 2018-nivået.

– Det er noen flere som er avventende og som plasserer seg midt på skalaen, og noen færre som er positive. Jeg tenker at det ikke er veldig pussig når vi ser medieomtalen rundt droneobservasjoner i høst. Vi har fått dette nærmere på kroppen, og ser en type dronebruk som ikke var så opp i dagen som for et år siden. Når det meldes om droneobservasjoner i nærheten av kritisk infrastruktur, og på toppen er russere for ulovlig droneflyging, er det et sunt tegn som forteller meg at folk følger med på det som skjer og reflekterer over det.

Askheim understreker at det bare er en av ti nordmenn som er rent negative til bruk av droner.

Tallene fra dronebarometeret forteller at folk nå faktisk også er litt mer positive til medias bruk av droner til å dokumentere nyhetshendelser. Prosentandelen steg fra 49 til 54, det høyeste noen gang.

– Hva er årsaken til det?

– Det er litt pussig. Jeg har ikke noen god forklaring på det, men det er mulig at man ser at mediene har vært ansvarlige i sin bruk av droner, sier Askheim.

Folk ser de åpenbare fordelene

Andelen som er positive til den samfunnsnyttige bruken er fortsatt høy.

– Ja, helt klart, det bildet er uendret, man ser de åpenbare fordelene som dronebruk representerer, slik som inspeksjon av kraftledninger og slikt.

Årets undersøkelse gir høyeste tall mulig for droneoperatørenes forståelse av kritisk viktige deler av regelverket, de som regulerer bruk av droner i nærheten av flyplasser.

– Droneoperatørene er ekstremt bevisste på regelverket. Nå er alle kjent med regelverket for lufthavner. I fjor var tallet 99 prosent og i år klinker det til med 100 prosent.

Publikum i salen, alle engasjert i dronebransjen på en eller annen måte, reagerte med en spontan klappsalve da Askheim kom til dette i sin presentasjon.

Positive til transport av pakker og mennesker

Dronebarometeret viser også at folk flest nå er mer positive til bruk av droner til transport av både pakker og mennesker.

– Hvorfor er det viktig å gjøre slike undersøkelser?

– For det første trenger UAS Norway håndfaste og sikre tall i arbeidet sitt, men også å ha sikre tall knyttet til holdninger og bruk av droner å bruke overfor myndighetene. Det er bedre å vite enn å tro, sier Askheim til Dronemagasinet.