Dette er den store Dragonfish VTOL-dronen til Autel Robotics utenfor hangaren sin, eller redet, som Autel kaller det.
Foto:Hans O. Torgersen

VTOL droner gjør suksess i USAAutel annonserer stor VTOL satsning i Europa

VTOL-dronene til Autel Robotics har gjort suksess på bedrifts-markedet i USA. Nå varsler selskapet om økt satsning på Europa
Hans O. Torgersen

Vi møtte Jon McBride, Autels USA sjef på CES 2023 i Las Vegas. Der lanserte selskapet flere nyheter som går rett inn i hjertet til bedriftsmarkedet. Økt reddevidde, dronegarasjer og VTOL droner i flere kategorier gjør at de har tatt opp konkurransen i USA de siste årene. I dag antydes det at selskapet har omlag 6 % av dronemarkedet i USA.

– I USA har vi en spesiell gruppe ansatte her som ikke bare er fokusert på salg, men også på support, opplæring og andre ting. I Europa mangler vi litt av det. Vi har selgere der, men vi skal få mer struktur på tingene for å hjelpe brukerne våre i Europa, forteller Jon McBride, som leder Autels satsning i Europa – men nå også skal bidra til deres satsning i Europa. 

Droneløsninger med “hangar” er en trend som praktisk talt alle droneprodusenter nå presenterer løsninger på. AUTEL lanserte sin nye NEST løsning på CES2023 til stor begeistring for mange som ønsker seg en VTOL med hangar. Løsningen er ventet på markedet i løpet av første halvår 2023 i følge AUTEL sin USA sjef, Jon McBride. Foto: Hans Torgersen

Han fikk selv direkte tilbakemeldinger fra kunder i Europa da han nylig var der.

– Vi var på en messe i Tyskland og vi hørte at folk sa «hei, når skal vi få virkelig support i Europa». Jeg lover at jeg jobber med det for å bygge bedre support og bedre forståelse for produktene våre. 

– I Norden finnes det et meget operativt dronemiljø. Ser dere dette som et mulig marked for Autel?

– Vi gjør det allerede, men vi må ha tilstedeværelse der for virkelig å hjelpe partnerne våre. Det er det vi må gjøre, og det er det vi trenger for å bevege denne industrien fremover globalt.  Målet er absolutt en sterkere tilstedeværelse i Europa og Norden. Vi vet at VTOL droner er spesielt egnet for mange av bruksområdene som dere ønsker innenfor kartlegging, inspeksjon og overvåkning av større områder. 

Autel Robotics er en av droneprodusentene som over tid har tatt opp kampen mot DJI. Men Autel har utviklet dronemodeller som dekker helt andre deler av det profesjonelle markedet enn DJI. Det gjør at de har blitt en reel utfordrer i flere markeder enn det andre konkurrenter til DJI har valgt å gjøre.

Dragonfish-dronene er en kryssning av fixed wing-drone og VTOL-drone. Toppfarten er 108 kilometer i timen og den har en flytid på over to og en halv time. Den kan ta av og lande fra skip. Pr i dag har ikke DJI lansert tilsvarende modeller, det gjør at mange i bedriftsmarkedet ser mot Autel og andre produsenter.

På CES 2023 viste Autel for første gang frem det som man kan kalle drone-in-box for Dragonfish, men her snakker vi om en så stor boks at det kanskje er mer naturlig å kalle den en hangar. Autel har gitt den navnet Dragonfish Nest.

– Det vi har her er Dragonfish Nest. Dragonfish har en rekkevidde på fra 30 til 65 kilometer, men når den kan fly fra boks til boks, tenk på den som en grensepatrulje, der den bokstavelig talt flyr fra sted til sted.

– Hvordan lader den?

– Godt spørsmål. Vi ønsker ikke å vente på at den lader. De fleste drone i boks-løsninger har ikke en funksjon for å bytte batteri, slik som denne har. Der inne ser du armen som tar ut batteriet og setter inn et nyladet batteri.

Den automatiserte løsningen fra AUTEL har opptil seks batterier ferdig ladet til dronen. Samtidig som du alltid har batteri tilgjengelig ferdig ladet vil den også lade de andre batteriene. Foto: Anders Martinsen

Autel har også kommet med en drone i boks-løsning til sine mindre EVO-droner.

Autel viste også frem sin mesh løsning på CES2023. En løsning som etter planen skal lanseres i løpet av 3 kvartal 2023. Den gjør at alle Autels sine droner kan sende bildesignaler ned til en bakkekontroll som kan motta bildesignalet fra dronen og dermed enklere følge med på de ulike dronene som er i luften under en operasjon.

Mesh-løsningen fra AUTEL ble presentert med deres prototype under CES2023. Går det som produsenten håper, skal de første enhetene være på markedet i løpet av første kvartal i 2023 og støtte samtlige modeller fra AUTEL fortalte Jon McBride under sin presentasjon til Dronemagasinet. Foto: Anders Martinsen

Ved hjelp av deling av signalet mellom dronene i luften kan rekkevidden økes til flere mil slik at en flåte med droner kan operere sammen i et område og bilder sendes ned til bakkeenhetene.