Med fugleperspektivet ser man rom og avstander mellom spillere veldig tydelig, sier landslagstrener Paco Johansen.
Foto:Øyvind Evjen/Sørlandets Drone Service (foto og video)

Bruker droner på landslagets fotballtreninger: – Et helt fantastisk verktøy

Norske U-landslag filmer hver eneste fotballtrening med drone. – Det optimale verktøyet for videoanalyse, sier tiltaksleder Øyvind Evjen i Norges Fotballforbund.
Jan Frantzen

Det begynte på La Manga i 2017. Som så mange andre norske klubber hadde IK Start valgt den spanske halvøya for sin treningsleir i forkant av en ny sesong. Og ved siden av kristiansanderne trente det russiske topplaget CSKA Moskva.

– De hadde en drone hengende over banen sin hver dag. Jeg kom i snakk med piloten, og fikk kikke på bildene hans. Jeg ble fort interessert, sier Øyvind Evjen, som den gang var sportslig koordinator for OBOS-laget.

Øyvind Evjen er tiltaksleder i NFF og driver Sørlandets Drone Service.

Han observerte at bildene som var tatt ovenfra ga et enestående overblikk over lagets spille- og bevegelsesmønster. Dette ville Evjen forsøke å utnytte. Da sørlendingene returnerte til Norge begynte han å filme Start-treningene med en DJI Phantom 4. Treneren på dette tidspunktet var tidligere Start- og Lillestrøm-spiller Steinar Pedersen – også kjent som den første nordmannen som vant Champions League, da hans Borussia Dortmund beseiret Juventus i 1997.

– Han syntes dette var veldig spennende. Bildene man får fra en drone er helt unike, man ser rom på banen på en helt annen måte enn når man filmer fra sidelinjen. Det er det optimale verktøyet for videoanalyse i et fotballag, sier Evjen.

Filmer alle treninger

Evjen forlot Start i 2018, og har nå en stilling som tiltaksleder for Norges Fotballforbund. En av oppgavene hans er å bistå med filming av treningene til aldersbestemte landslag.

Pål Arne «Paco» Johansen er trener for de norske U18-U20-lagene, hvor Evjen er involvert. Han tok i fjor Norge til sitt første U20-VM siden 1993, og er dessuten fagutvikler i eliteavdelingen i NFF. Johansen forteller at Evjens dronebilder har brakt en ny dimensjon til trenerapparatets analyser.

Pål Arne «Paco» Johansen, landslagstrener for de norske U18-U20-lagene

– Praksisen tidligere har vært et kamera på tribunen eller på sidelinja, men dette er naturligvis mye mer effektivt. Droner har vært et helt fantastisk verktøy for oss i trenerteamet, og vi bruker det mye. Fugleperspektivet gir så mye mer, man ser rom og avstander mellom spillere veldig tydelig, sier Johansen.

43-åringen forteller at alle landslagstreningene filmes med drone – fra ulike vinkler og høyder.

– Øyvind har veldig god fotballforståelse, vi kan bare bestille det vi ønsker til enhver tid. Når vi spiller 11 mot 11 kan han fly så høyt at man ser alle spillerne i bildet hele tiden. Mye av hemmeligheten i fotball er det som skjer et stykke unna ballen, der spillet vil være om et par trekk. Hvis man er bedre forberedt i det området, kan man få en fordel når ballen kommer. Ved dødball kan Øyvind zoome inn på bevegelsesmønster og detaljer, og i kontringsspillet kan han fly med spillet. Det vil kunne illustrere hvor hurtig og presis vi må være for å lykkes i en sånn situasjon.

Gode resultater

Etter hver trening gjennomgås dronebildene i datasystemet SportsCode. Her vurderer trenerteamet hvordan ulike situasjoner ble utført, og hvilke grep som bør gjøres.

– Man kan merke av spillere og situasjoner, og så videreformidle disse analysene til spillerne, slik at de ser hvordan de håndterte gitte situasjoner. Man opplever spillet på en helt annen måte fra dette perspektivet. På et dronebilde ser man muligheter man ikke visste om da man var på banen. Dessuten er det umulig å gjemme seg, da blir man avslørt med en gang, sier Evjen.

– Er det mulig for dere å dokumentere at dette har en verdi for laget?

– Det eneste beviset man får er resultatene i kampene, sier Paco Johansen.

Det norske U19-landslaget med Evjen og Johansen ytterst til venstre i bildet.

Og de han kan vise til, er gode. I november vant U19-laget prøve-EM, i konkurranse med Portugal, Tyskland og Nord-Irland, og i år sier fasiten ett tap på 13 kamper.

Det er sikkert tusen grunner til det, og det er vanskelig å beregne hvor mange prosent dronebildene utgjør. Men at de er en ressurs som bidrar til at man vinner fotballkamper er jeg helt sikker på – hvis man filmer godt, som Øyvind gjør, og har et trenerteam som bruker det fornuftig, sier han.

– På 90-tallet nådde Norge to VM-sluttspill ved å være langt fremme i løypa taktisk. Kan bruk av teknologi være en måte å få et lite fortinn på i dag?

– Det er vel en ganske etablert sannhet at teknologi i seg selv aldri er en årsak til suksess, men det er ofte en akselerator for andre gode prosesser. Dronebildene sammen med gode faglige prosesser kan gjøre oss bedre. Derfor er det et veldig velkomment verktøy, både internt i trenerteamet og i møte med spillergruppa. I et landslag, hvor vi har få økter og spillerne bare er sammen i noen få dager, trenger vi alle hjelpemidler vi kan få.

Mer vanlig internasjonalt

Evjen hadde aldri hatt drone før han begynte å filme Start-treningene i 2017, men ble fort en kompetent pilot. I fjor utvidet han virksomheten, og startet et droneselskap hvor han blant annet utfører inspeksjoner og termografi. I fotballsammenheng har Evjen nå byttet ut Phantom 4-dronen med en Mavic 2 Zoom, som henger 15-30 meter opp i luften under treningene. Batteriskifter gjøres mellom de ulike øvelsene.

– Jeg mener det er den optimale dronen for å filme fotball, for det gjør at man kan følge spillet aktivt. Man kan stå bak et mål og zoome inn der hvor spillet til en hver tid befinner seg, sier han.

Evjen kjenner ikke til at noen norske toppklubber bruker droner i dag, men forteller at flere har tatt kontakt med ham for å forhøre seg om mulighetene.

– Før koronakrisen var jeg i dialog med flere klubber som ønsker å komme i gang med dette. Så får vi se hvor lang tid det tar, sier Evjen.

Johansen konstaterer at bruk av droner er vanligere i internasjonal fotball enn i Norge. Han tror også at bruken her hjemme kan ta seg opp – dersom ressursene er tilgjengelig.

Ifølge Øyvind Evjen er det flere klubber i Norge som ønsker å komme i gang med å bruke droner. Her et angrep som ender med scoring på det norske U19-lagets treningsfelt.

– Det er opp til hver enkelt klubb og trener om man vil ta det i bruk. Man må spørre seg om det vil forsterke det man jobber med, og om det er et verktøy som vil gjøre at man lærer fortere. Hvis svaret er ja, vil det kommer i større grad fremover. Det krever naturligvis sertifiserte piloter med fotballfaglig forståelse, og det er kanskje den største utfordringen. Det fins ikke så mange som Øyvind.