Arkivfoto av en DJI Mini, samme type drone som ble brukt under milliontyveriet i Frankrike.

Brukte mini-drone til å stjele 1,5 millioner. Fløy inn i ventilasjonskanal.

En drone til noen få tusen kroner var «våpenet» som tyvene brukte til å stjele 1,5 million kroner fra en minibank i Frankrike. Hverken sprengstoff eller våpen var involvert.
Hans O. Torgersen

Det oppsiktsvekkende tyveriet skjedde i mai, men er først nå blitt omtalt av franske medier. Fire mistenkte er pågrepet, og sitter i varetekt mens de venter på en eventuell tiltale.

Takket være dronen kunne tyveriet gjennomføres uten at gjerningspersonene truet noen med våpen. I stedet flyktet de fra åstedet med 150.000 Euro, mer enn 1,5 millioner kroner, uten at noen oppdaget at det hadde skjedd, skriver Le Journal du Dimanche.

Først dagen etter ble tyveriet oppdaget. Hvordan ble dette spektakulære tyveriet gjennomført? Ved at dronen rett og slett åpnet døren for tyvene. Forklaring følger:

Tyvene fløy dronen inn gjennom en ventilasjonskanal. Kanalen er så liten at selv en småvokst tyv ikke hadde klart å krype inn der. Vel inne i det tekniske rommet bak minibanken ble dronen fløyet bort til døråpneren, altså bryteren som ofte sitter på innsiden av dører med elektronisk lås, og trykket på den. Dermed var tyvene innenfor.

Det er ikke kjent nøyaktig hvordan dronepiloten klarte å få trykket på døråpneren med dronen. Kilder har fortalt til franske medier at tyvene skal ha brukt en teleskopstang med speil til å finne knappen.

Vel inne i rommet innenfor minibanken var det klart for neste steg i planen: Å taste inn koden for å åpne safen der bunker med sedler ligger klar til å bli ført inn i minibanken.

Politi og påtalemyndighet mistenker at en utro tjener hadde oppgitt koden til tyvene. Vedkommende er en tidligere ansatt som arbeidet med vedlikehold av minibankene. Han skal ha kjent til koden som brukes av pengebudene. Koden skal sjelden ha blitt endret. Den tidligere ansatte er en av de fire som er pågrepet.

Tyveriet ble altså ikke oppdaget før dagen etter at pengene var borte, men ingen forstod hvordan det hadde skjedd. Det var ikke tegn til innbrudd, og både safe og minibank var uskadet. Først da etterforskerne fra politiet så gjennom overvåkingsvideoen, forsto de hvordan tyvene hadde gått frem.

– Vi har allerede sett at mange kriminelle bruker droner, fra narkotikasmugling til spionering på mennesker. Men å bruke en mini-drone for å robbe en bank er nytt for oss, uttaler en politikilde.

Selve tyveriet ble gjennomført på mindre enn ti minutter, skriver Le Journal du Dimanche.