Knut Roar Wiig fra Nordic Unmanned forteller om langsiktige kontrakter selskapet har signert under UNC2021
Foto:Anders Martinsen

Bullshit-alarmen skrudd på hos Nordic UnmannedKnut Roar Wiig mener mange konkurrenter kun har "glossy" innpakning

– Før trodde jeg 50 prosent av hva selskapene sa de drev med var bullshit. Nå tror jeg det er mer enn 90 prosent. Vi må stole på egne ferdigheter og produkter, sier daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned.
Ole Dag Kvamme

De fire siste månedene har Nordic Unmanned avtalt oppdrag i Europa for 313 millioner kroner. Tilgang til mer kapital er essensielt for droneselskapet i Sandnes.

Under UNC2021 fortalte daglig leder og største aksjonær Knut Roar Wiig om selskapets raske utvikling, og hvordan man ikke lenger fryktet andre såkalte konkurrenter.

Her er Nordic Unmanned aktive i dag. Foto: Skjermdump fra presentasjon

De hadde nemlig oppdaget at tross glossy innpakning, var det ikke så mange andre selskaper der ute som var bedre enn dem.

– Før trodde jeg 50 prosent av hva selskapene sa de drev med var bullshit. Nå tror jeg det er mer enn 90 prosent, sa Wiig.

Ingen tålmodig mann

– Tålmodighet er jo ikke bra, vet du, sa daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned, da han presenterte bedriften på UNC2021 på Sola torsdag.

Det er knapt et år siden selskapet ble notert på Growth-listen på børsen, og da hadde Dronemagasinet denne reportasjen.

Siden har selskapet vokst, og teller i dag rundt 122 ansatte. Nordic Unmanned har nettopp åpnet kontor i England, fordi «det er der det skjer» og fordi britene er ute av EU.

Behov for kapital

Om omsetningen øker kraftig, har selskapet fortsatt behov for mer kapital. Tidligere i høst hentet Nordic Unmanned inn 107 millioner kroner, lånene er reforhandlet, og rammene er nå 122 millioner kroner.

Nordic Unmanned konsenterer seg om fire områder. Foto: Skjermdump fra presentasjon

– Vi har til nå omsatt for 80 millioner kroner i år, og 80 prosent av omsetningen vår skjer utenfor Norge, sa Wiig.

Han gjorde det klart at videre finansieringsbehov er helt essensielt for å kunne vokse.

– Tilgang på kapital for å vokse er essensielt, ellers kommer du ingen vei, sa Wiig.

Privatisering offentlige tjenester

Nordic Unmanned har konsentrert seg om sine markeder, og har blitt flinkere til å se bort fra andre prosjekter.

 

Mange steder er det offentlige myndigheter som har behov, som nettopp miljøovervåking.

Må tåle å tape konkurranser. 18 prosent vunnet, mye kansellert sa Knut Roar Wiig fra scenen. Foto: Skjermdump fra presentasjonen

– Offentlig sektor driver utviklingen i dronesektoren i aller høyeste grad. I stor grad er dette egentlig privatisering av det som tidligere var regnet som offentlige tjenester. Vi monitorerer masse fartøyer, som driver grov miljøkriminalitet i Europa, 9 prosent bryter utslippskravene fra FN.

Bryr oss ikke om droner

Knut Roar Wiig snakker i tydelige bokstaver, når han forklarer hvordan droner er mindre viktig, det er kundens behov og oppdraget som er viktig.

Kunden skal ikke tenke på dronen, og hvordan det hele foregår, hen skal bare konsentrere seg om å få valuta for pengene som brukes.

– Vi har droner for 200 millioner kroner, så langsiktige kontrakter er helt nødvendige for oss.

I dag er bedriften opptatt av en ny, stor internasjonal kontrakt. Tolv mann er satt på saken, og Wiig tror selskapet er eneste anbyder i konkurransen fra Europa. De går altså for gull.

– Vi har brukt tid på å velge kunder og områder vi vil inn i. Vi er ikke opptatt av droner i det hele tatt, men er opptatt av hva vi skal levere. Så er vi opptatt av at kunden har et behov, budsjett og vilje til å gå videre. Det er hva vi er opptatt av, sier Wiig.