Reynir Johannesson er den nye styrelederen i UAS Norway.
Foto:Ice/Terje Borud

Den nye styrelederen i UAS Norway: – Mye potensiale i dronebransjen

Etter fire år i stolen takket Ketil Solvik-Olsen for seg som styreleder i UAS Norway på årsmøtet forrige uke. Som ny styreleder ble Reynir Johannesson valgt.
Hans O. Torgersen

Johannesson jobber til daglig som direktør for myndighetskontakt og regulatorisk i Lyse AS, konsernet som er en av landet største kraftprodusenter, men også eier Altibox og Ice.

Når han overtar etter den tidligere samferdselsministeren som styreleder i UAS Norway, hører det med til historien at de to jobbet sammen i politisk ledelse i samferdselsdepartementet. Ketil Solvik-Olsen var statsråd og Johannesson statssekretær.

– Jeg jobbet for Ketil i sin tid og hadde ansvaret for å jobbe med rammeverk som var tilknyttet teknologi i samferdselssektoren, og hadde også ansvar for telekommunikasjon. Jeg jobbet med alt fra regelverk for autonom kjøring på vei til droneregelverk, forteller Johannesson til Dronemagasinet.

På Linkedin forteller han at han er født og oppvokst på Island, men har tilbrakt mesteparten av livet sitt i Norge. Hans tre hovedinteresser er politikk, effektiv kommunikasjon og å forstå hvordan teknologi påvirker livene våre.

– Etter at jeg gikk ut av politikken gikk jeg inn i Ice og for å være med på å få på plass en tredje mobiloperatør i Norge, sier han. 

Mobiloperatørene er viktige for dronebransjen.

– Enten det er en en drone eller et kjøretøy så kommer de til å måtte operere autonomt uten nettverk, men så er det visse tjenester der det kan være smart med tilgang til nettverk.

Johannesson peker på at det er et stort potensiale for bruk av droner og annen type ubemannede luftfartøy, for eksempel når man i byggebransjen kan gjøre en befaring av et bygg og med 5G streame rett inn i prosjektrommet et helt annet sted i landet.

– Her er det mye spennende potensial. Vi trenger å ha et godt regelverk og et rammeverk som gjør at bedriftene kan trives og utvikles, sier Johannesson. 

– Har du noen programerklæring som styreleder i UAS Norway?

– Jeg har ikke noen programerklæring ennå, men jeg har stilt meg til tjeneste for å bidra med den erfaringen jeg har. Så trenger jeg litt tid til å bli kjent med organisasjonen og bransjen. 

Tidligere styreleder Ketil Solvik-Olsen fortsetter som rådgiver for organisasjonen.

Her er det nye styret i UAS Norway