Tidligere pressefotograf, Erik Farlund, under dronedagen hos foto.no fredag ettermiddag. - Finn på noe nytt!, er beskjeden fra fotografen til dagens dronefotografer.

Dronedagen hos foto.no: – Finn på noe nytt!

Mangeårig pressefotograf Erik Farlund er i dag ansatt hos foto.no som arrangerte dronedag fredag. Den erfarne fotografen håper dronedagen kan inspirere dronefotografer til å finne sårt tiltrengte nye motiv og vinkler.
Petter Emil Wikøren

Om lag 40 droneinteresserte deltakere møtte opp for å få med seg dronedagen hos foto.no fredag. På programmet stod alt fra kamerainnstillinger til regelverk for droner. Et blandet publikum som spant seg fra unge og ivrige entusiaster og til eldre fotografer som fulgte nøye med i salen.

– Vi arrangerer dette for å være med å skape inspirasjon og for å utfordre folk til å prøve noe nytt. Vi ønsker å være med og skape fotoglede med droner. Det dukker opp alt fra unge droneentusiaster og eldre fotografer som er mettet av tradisjonell fotografering. I tillegg vil det være noen deltakere som bruker dronefoto i arbeid, enten som boligfotografer eller til ulike former for inspeksjon, sier Erik Farlund til Dronemagasinet.

Om lag 40 droneinteresserte deltakere hadde kjøpt billett til dronedagen hos foto.no fredag. FOTO: Petter Emil Wikøren

Den erfarne fotografen har en fartstid som spenner seg fra filmrull og mørkeromsarbeid og til dagens digitale hverdag som nå også omfatter flygende kamera. Men selv er han ikke den som oftest flyr droner.

– Det hender at jeg flyr, men jeg har ikke selv drone. Utviklingen går så fort og det kommer stadig nye ting i rasende fart, så jeg har heller lånt ei drone når jeg har hatt behov. Min fotoglede i dag ligger hovedsaklig i reising, men jeg tar alt for få bilder nå. Jeg blir ganske enkelt litt mettet å ha fotoutstyr som jobb, sier han.

Fotograf Erik Farlund syns det har gått inflasjon i panoramabilder av landskap utofordrer dronefotografer til å tenke nytt. FOTO: Petter Emil Wikøren

Et godt fotografi

Farlund er overbevist om at et godt foto for 40 år siden også er et godt foto i dag. Men at kravene til dagens blindskudd er adskillig høyere med hensyn til teknisk kvalitet.

– Det stilles mye høyere tekniske krav i dag. Alt skal være støy- og støvfritt. Det skal kort og godt mer til for at det kalles et godt foto i dag. Men så er også måten vi bruker bilder på endret seg. Vi ser dem på en annen måte og bildene i dag har jo en helt annen funksjon. Men et godt bilde er for meg fortsatt et godt bilde, selv om det er gammelt. Det er historien det forteller som trumfer alt, sier han.

Og selv om man med droner kan få flotte bilder nærmest uten forkunnskaper og fra vinkler man før bare kunne drømme om, er Farlund klokkerklar på at det fortsatt er fotografen som teller.

-Selv om man ikke trenger like høy kompetanse for å få et fint bilde i dag, vil det alltid være fotografen som teller mest. Droner kan justere hvitbalansen og eksponeringen slik at det nærmest treffer hver gang, og slik sett trenger man ikke den kompetanse man kanskje var avhengig av før. Men man må likevel både se og finne motivene. Det har ikke endret seg. Det er fortsatt slik at det er fotografen som skaper bildet sier han.

-Finn på noe nytt!

På tross av at man enkelt kan skape flotte natur- og landskapsbilder med droner, er ikke Farlund like imponert over dronefotografenes evne til å fornye seg. Han kommer med en klar oppfordring til dagens dronefotografer.

– Finn på noe nytt! Vi har sett mye allerede og det er ikke lenger nok å se et landskap i solnedgang eller en havørn som stuper etter fisk. Alt er vist mange ganger før. Det vi trenger nå er nye vinkler og at fotografene leter etter det helt nye motivet. Kanskje på steder man ellers aldri kommer til. Detaljer fra ei grotte for eksempel eller noe annet vi ikke før har sett, lyder oppfprdringen fra Farlund.

En lang rekke av dagens dronemodeller var utstilt under dronedagen hos foto.no fredag. FOTO: Petter Emil Wikøren