Gunnar Inge Gusdal i Elefun, her under UNC2019 på Telenor Expo
Foto:Hanne Rebecca Nilsen

Droneekspert: Mye å hente innen inspeksjon og landmåling  

Gunnar Inge Gusdal i Elefun trekker frem sikkerhet som et viktig aspekt ved å ta i bruk droner.
UAS Norway

– Privatmarkedet er raske med å adoptere ny teknologi, men i den offentlige sektoren tar det tid. Det går gradvis fremover, men det går ikke fort, sier produktekspert Gunnar Inge Gusdal hos droneforhandleren Elefun, som er en av Skandinavias største av sitt slag.

– Mange har sett verdien av droner som verktøy, men det er fortsatt en del å hente på kunnskap om regelverk og integrering, og hvordan det kan sentralstyres, slik at man ikke sitter på hver sin haug i en kommune, med hver sin operasjonsmanual, sier Gusdal.

Droneeksperten sier han har merket en viss økning i henvendelser fra det offentlige de siste seks månedene, først og fremst i forbindelse med inspeksjon, samt landmåling og fotogrammetri. Han mener også det er innen disse områdene det offentlige har mest å hente ved å ta i bruk droner.

– Det går i stor grad på sikkerheten. Bruk av drone for å inspisere taket på et høyt bygg, for eksempel, er naturligvis mye sikrere enn to mann med klatresele.

Hele spekteret

I mars arrangeres konferansen Bedre Fly(t) om droner i offentlig sektor i Kristiansand sentrum. Elefun kommer til å være til stede med en egen stand.

Se program og kjøp billett

– Vår plan er å vise frem hele spekteret med droner, fra de enkle til de avanserte og profesjonelle. Det er naturlig å tenke seg at man går for noe enklere hvis man er i en startfase, og bygger kompetanse før man vurderer noe mer avansert. For de som allerede er i markedet og har mer kunnskap og kompetanse, vil de mer profesjonelle systemene være relevante, sier Gusdal, som mener Bedre Fly(t)-konferansen i Kristiansand er et viktig steg for å informere offentlige aktører om alle aspekter med dronebruk.

– Jeg tror det er fornuftig å ta tak i de grunnleggende tingene, et slags ABC i hvordan man kan begynne å bruke droner. Det vil være verdifullt for mange, sier han.