Anders Martinsen, leder i UAS Norway, under Bedre Fly(t)-konferansen.
Foto: Sebastian Moe

Dronekonferansen Bedre Fly(t): – Dette skal bli en årlig begivenhet

Konferansen om droner i det offentlige er over, og UASN-lederen kan love flere møteplasser for dronebransjen fremover.
Jan Frantzen

Dagen ble lang og innholdsrik for de 200 deltakerne under Bedre Flyt-konferansen i Q42-senteret i Kristiansand i dag.

Mange lærte mye, mange frø ble sådd og mange potensielle samarbeid ble diskutert.

Undervannsdroner ble demonstrert på kaia i Kristiansand, av droneforhandler Elefun.

Ambisjonen for dagen var i første omgang en sunn og formålstjenlig dialog mellom dronebransjen og det offentlige. Den dialogen ble igangsatt ved hjelp av foredrag, utstillinger, demonstrasjoner og generell nettverksbygging.

Jeg tror vi har vært med på å senke terskelen for å komme i gang med droner

Konferansen ble ledet av Ketil Solvik-olsen, og det var statssekretær Harald Furre som åpnet det hele mandag formiddag. Utover dagen fikk vi høre både offentlige aktører, som Lillestrøm kommune og Fylkesmannen i Agder, fortelle om spennende droneprosjekter, og leverandører av dronerelaterte tjenester snakke om droners bruksområder og kunstig intelligens.

I tillegg fikk vi demonstrasjoner av hvordan droner brukes i bekjempelsen av det mye omtalte Koronaviruset og bruk av undervannsdroner til kartlegging i entreprenørbransjen og oppdrettsnæringen, samt søk og redning i beredskapsetater.¨

Samfunnsnyttige formål

Ketil Solvik-Olsen loset deltakerne trygt gjennom konferansen.

Det aller viktigste med en dronekonferanse er opprettelsen av nettverk. Da er det gode nyheter for arrangør UAS Norway at over 200 deltagere var påmeldte til konferansen.

– Konferansen har bidratt til å sette i gang mange prosesser. Mange ble for eksempel inspirert av at Lillestrøm kommune åpent og ærlig delte om både mulighetene og begrensingene de opplever i prosessen med å inkorporere droner i organisasjonen. Jeg tror vi har vært med på å senke terskelen for å komme i gang med droner, og formidlet hvor viktig samarbeid er i denne sammenhengen, både i forbindelse med krisehåndtering og til hverdagsbruk, sier daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen, når Bedre Fly(t) nærmer seg slutten.

Statssekretær Furre påpekte viktigheten av at droner brukes til samfunnsnyttige formål i sin åpning, og det ble aktualisert senere på dagen.

– Demonstrasjonen av hvordan droner brukes i bekjempelsen av Korona viser litt av teknologiens potensial. Den kan benyttes til bruksområder man aldri kunne sett for seg i utgangspunktet, sier Martinsen.

Flere møteplasser

Ole Benjamin Wike i Nordic Unmanned demonstrerte dronebruk med laserskanner og påfølgende 3D-data.

Martinsen sa på forhånd at man skulle ankomme konferansen som nybegynner, og forlate den som droneekspert. Det står han inne for idet arrangementet avrundes.

– Mitt inntrykk er at for mange av deltakerne her er det ikke lenger et spørsmål om de vil ta i bruk dronedata, men hvilken type, og i hvilken skala. Man reiser hjem litt mer opplyst, med større forståelse for droneteknologi.

Vi må arrangere flere møteplasser for å bidra til at bransjen utvikler seg videre

– Hvordan er det for dere som arrangører å få såpass god respons på dette arrangementet?

– De gode tilbakemeldingene er et tydelig signal på at dette har vært ettertraktet i markedet. Dette skal bli en årlig begivenhet. Dronebruk i offentlig sektor skal på agendaen regelmessig heretter. Det går fort i vår verden. UNC-konferansen er ikke lenger tilstrekkelig, vi må arrangere flere møteplasser for å bidra til at bransjen utvikler seg videre, sier han.