Dronen utfører en temperaturmåling av pannen på objektet. Slik kan man måle temperatur på avstand, og selv være trygg for eventuell smitte.
Foto: Elefun

Slik brukes droner i kampen mot Korona-viruset

I Kina har allerede droner blitt brukt til desinfisering, temperaturmåling og transport av medisinske prøver.
Jan Frantzen

På Bedre Fly(t)-konferansen i Kristiansand ble det i dag demonstrert en rekke bruksområder, hvor bruk av droner er mer effektivt og hensiktsmessig enn andre verktøy. Vi fikk ikke minst se hvordan droner brukes i kampen mot det svært omtalte Korona-viruset som sprer seg i et urovekkende tempo.

I Kina brukes droner blant annet til

  • Informasjon: Ved hjelp av droner med høyttaler gis det informasjon til publikum / innbyggere, for eksempel om å holde seg innendørs eller bruke ansiktsmaske.
  • Temperaturmåling: Ved hjelp av droner med termiske sensorer kan man måle temperaturen på mennesker på avstand.
  • Desinfisering: DJI har brukt drone til å desinfisere mer enn tre millioner kvadratmeter i Shenzhen. Droneprodusenten har bidratt både med økonomiske midler og bistand og har tilpasset sine «jordbruksdroner» til spraye desinfeksjonsmiddel i potensielt berørte områder.
  • Transport: Koronaprøver sendes med droner til sykehus for testing i Xinchang i Zhejiang-provinsen, som er et områdene i Kina som er hardest rammet av viruset.

Mavic 2 Enterprise Dual-dronen i aksjon på elvebredden i Kristiansand. Foto: Anders Martinsen.

Droneforhandleren Elefun demonstrerte de to første punktene ved elvebredden i Kristiansand under konferansen. Dette gjorde de med en Mavic 2 Enterprise Dual-drone.

– Vi demonstrerte måling av temperatur på for eksempel ansiktet til en person for å sjekke om han har feber. Dette er hensiktsmessig på avstand eller i vanskelige tilgjengelige områder. Nøyaktigheten på temperaturavlesingen er på pluss/minus en halv grad med en avstand på to til tre meter. Man kan også utføre målingen mens man selv sitter bak et glassvindu, for eksempel. Da vil man være trygg for eventuell smitte, sier produktekspert i Elefun, Gunnar Inge Gusdal

Produktekspert i Elefun, Gunnar Inge Gusdal, med DJI-dronen med termisk sensor og høyttaler.

– I tillegg demonstrerte vi muligheten for å spille inn en beskjed og kommunisere den ut over en høyttaler installert på en drone. Den høres godt på en avstand på opptil femti meter, forteller han.

UASN-leder Anders Martinsen sier at det er svært interessant å se hvordan droneteknologi tilpasses situasjonen samfunnet befinner seg i.

– Droner er blitt mer enn en foto- og filmverktøy, vi ser også droner innen beredskapssektoren komme mer og mer. Spørsmålet nå er hvilket europeisk eller nordisk land som tar i bruk droner i forbindelse med bekjempelse av Korona-viruset, sier han.