UAS Norway-mannskapet samlet på Svalbard Hotell Polfareren i Longyearbyen
Foto:UAS Norway

Droner og miljø er tema på Svalbard – UAS Norway på plass

Stor nordisk dronekonferanse arrangeres i Longyearbyen denne uka. Temaet er miljøutfordringer hvor droneteknolgoi kan spille en rolle.
Jan Frantzen

– Vi har lenge hatt et ønske om å få til en større plattform for et nordisk dronesamarbeid. Vi tror Nordic Drone Event kan bli den plattformen, sier daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen.

Sammen med andre representanter fra bransjeorganisasjonen befinner han seg i spektakulære omgivelser på Svalbard. Her går den nordiske dronekonferansen Nordic Drone Event av stabelen tirsdag og onsdag denne uka. Arrangementet er organisert av UAS Norge, UAS Danmark, UAS Sverige og RPAS Finland, i nært samarbeid med ingeniørorganisasjonen NITO.

Målet er å øke fokus på dronens rolle i miljøvernarbeid, og gjøre verden oppmerksom på droneteknologiens muligheter også på dette området.

– Vi har valgt å fokusere på Arktis og nordområdene, fordi vi tror droneteknologien har et langs større bruksområde enn vi ser i dag. Hvis vi skal bruke droner til klima- og miljøovervåkning i havområder, må vi forstå ressursene som fins. Vi tror det er mulig å bruke droneteknologi til å få en slik forståelse, og vi tror bransjen kan bidra til å finne løsninger på noen av de største miljøutfordringene vi har i verden i dag. Nå er det mye fokus på plast i havet, og det vil være et naturlig tema de neste dagene. Vi er nysgjerrige og spente på hva som kommer ut av det, sier Martinsen.

UASN-lederen mener den unike naturen på Svalbard bidrar til å inspirere deltagerne.

– Svalbard gjør noe med deg. Det er en ramme som gir deltagerne en «once in a lifetime experience».  Vi har lyst til å lage en konferanse som er noe helt utenom det vanlige, sier Martinsen.