Foto:Martin Jystad

Dronetips for nye piloter

Er du ung og ny med droner? Her er mine beste tips for å få mest mulig ut av din nye investering
Sebastian Moe

Mitt navn er Sebastian Moe, jeg er 18 år gammel, og jobber som dronefotograf i egen ungdomsbedrift . De siste 2 årene har jeg holdt på med droner gjennom ulike foto- og filmopptak. I løpet av tiden min som dronefotograf har jeg plukket opp en del tips og triks, gjennom både egen erfaring og ikke minst med aktivt å søke tips og triks fra andre mer erfarne dronepiloter.

Det er mye man må tenke på når man skal kjøpe sin første drone. Regelverk, anbefalinger, kamera, modell – men viktigst av alt: Sikkerheten må komme først av alt.

Det aller viktigste du kan gjøre, er å lese masse om droner. Les deg litt opp på regelverket, og forstå litt om hva det går utpå å fly drone. Det er mye man skal ta hensyn til, og det er viktig å fly etter reglene. Du finner masse bra og lettlest informasjon hos UAS Norway, Luftfartstilsynet og Avinor.

 

Når det kommer til hvilken drone du skal velge, så må du rett og slett se ann behovet du vil fylle. Det er forskjellige flytider, kameraspesifikasjoner, rekkevidde, og størrelse som må tas i betrakting før man kjøper noe. Du finner masse informasjon, omtaler og anbefalinger på nettet, så det er lett å finne ut av hva som passer til deg.

 

Og før du flyr må du alltid sjekke lokale regler på det stedet du skal fly. Ofte bruker jeg www.safetofly.no  før jeg skal fly, og ofte i planleggingen av oppdragene jeg skal utføre.

Når man har kjøpt dronen, så er det flere ting som er viktig å tenke på. Det er svært viktig å holde den vedlikeholdt. Software skal ofte oppdateres, og er som regel nødvendig for å gjennomføre en sikker flyving.Noen droner gjør dette automatisk, men det er viktig å vite når du må og bør oppdatere: Husk også å test dronen etter oppdateringer FØR du går på nytt oppdrag.

Sørg for at du har riktig SD-kort, hastigheten er avgjørende når det kommer til å ta opp video i best mulig kvalitet. For “tregt” minnekort gjør at du kanskje ikke får lagret opptakene underveis som du ønsker. Det er også viktig å inspisere selve dronen regelmessig. Propellere kan bli slitt, og en knekt propell kan ende veldig dårlig. Sjekk også selve kameraet regelmessig, et fingeravtrykk på linsa kan ødelegge blinkskuddet hvis du ikke er påpasselig.

Det er også viktig å se ann forhold når man skal ut og fly. Som regel er ikke droner særlig glad i vann/fukt, og selv en kort flytur i vått vær kan være kritisk. Man må også ta hensyn til vind, da det kan gjøre det vanskelig å holde dronen under kontroll. Sjekk derfor alltid instruksjonsboken og spesifikasjonene på dronen din så du følger produsentens anvisninger.

Etter man har flydd, så bør man gå igjennom opptak for å se hva som funket bra, og hva man bør forbedre seg på. Det er ikke noe manus på droneflyving, og du må rett og slett bare prøve deg fram.

Fly pent