Fallskjermer for droner

For Eden Attias i ParaZero handler det om å løse bransjens primære utfordring - sikkerhet.
Tekst/Foto: Anders Martinsen

Selskapet ParaZero, som ble dannet i Israel i 2014, utvikler og selger sikkerhetssystemer til droner. Produktet SafeAir er en fallskjerm som skal hindre dronene i å kollidere med bakken.

– Slik dagens markedssituasjon er, bestemte vi oss for å for lage et produkt for ettermarkedet. En komplett løsning som tillater droner å y over mennesker, utover synsrekekvidde. Dette gjelder både industridroner, som for eksempel til inspeksjon, og til forbrukerdroner som Mavic og Phantom, sier CEO Eden Attias til Dronemagasinet.

– Vi måtte finne noe som var veldig lett og enkelt, og vi klarte å lage et system som er på rundt 100 gram med all elektronikk inni. Det er helt autonomt, og du trenger ikke å koble det til dronen. Bare klips det på, og gå ut for å fly. Det kan identifisere enhver kritisk situasjon, og da vil fallskjermen åpne seg og sørge for at det er en minimal risiko for at noe skal skje.

– Hva slags teknologi er det som gjør at fallskjermen utløses?

– En kombinasjon av sensorer og IMU, som identifiserer situasjonen rundt dronen. Det er en sanntids- algoritme som behandler alle disse dataene, og når den identi serer at et parameter har blitt brutt, igangsettes en sekvens som starter med at motoren slås av og fallskjermen til slutt utløses.

Produktet er allerede tilgjengelig på markedet, og Attias sier at systemene har bestått en rekke tester for å møte den nødvendige standarden. Dette for å muliggjøre sikre flyturer i befolkede og urbane områder.