Jason Roberts i sitt studio på Svalbard. Australieren har blitt en meget anerkjent filmfotograf etter bidrag til en lang rekke produksjoner.
Foto: Anders Martinsen

Filmskaper Jason Roberts: Overrasket over hvordan dyr reagerer på droner i naturen

Den anerkjente filmskaperen Jason Roberts har operert på Svalbard i over 30 år, og bidratt til en lang rekke film og tv-produksjoner. Han oppfordrer til varsomhet ved bruk av droner i naturområder med dyreliv.
Jan Frantzen

– Man bør utnytte teknologien, men prøve å unngå å forstyrre dyrelivet. Droner er et fantastisk verktøy, men de må brukes med varsomhet i naturen, sier Jason Roberts i produksjonsselskapet PolarX til Dronemagasinet.

Du kan se de spektakulære filmopptakene hans i alt fra Hollywood-produksjoner til naturdokumentarer og tv-serier fra BBC.

Roberts har tilholdssted på Svalbard, og har operert her i over 30 år. Torsdag deltok han i seminaret «Droner og miljø», og snakket om bruk av droner i naturområder med dyreliv.

Se reprise av “Droner og miljø” her

Australieren begynte tidlig med droner i sine produksjoner, og mener at man må prøve å utnytte teknologien uten at det har negativ innvirkning på dyrelivet.

– Det avhenger veldig av hvilken drone man bruker – hvor mye lyd den lager, hvor stor den er og hvor lett det er for dyr å få øye på den. Før, når vi brukte fjernstyrte helikopterdroner med bråkete motorer, kunne vi nesten ikke filme noe dyreliv. Men de små dronene i dag begynner å bli veldig stillegående. Da blir det en balansegang. Folk ønsker ikke å forstyrre dyreliv, men det er lett å henge seg opp i det som skjer på skjermen, ikke hva du egentlig gjør – og hvordan dyr reagerer. Eller andre mennesker, for den saks skyld, som er ute i naturen, sier Roberts.

Aktuell med BBC-serie

Jason Roberts fotografert av Dronemagasinet ved en tidligere anledning. Foto: Anders Martinsen

Fotografen forteller at han er blitt overrasket over hvordan ulike typer dyreliv reagerer på droner.

– Når det gjelder isbjørn er det veldig individuelt. Noen reagerer tidlig, noen bryr seg ikke i det hele tatt. Hvalross trodde jeg kunne blir fort skremt, men det viser seg at de faktisk ikke reagerer i det hele tatt. Når det gjelder fugl, må de deles opp i flere typer. Fugler som hekker på klipper virker å se på en drone som en annen fugl, de reagerer nesten ikke. De som hekker på mark reagerer mer, trolig fordi de er mer oppmerksomme på rovfugler fra lufta, sier Roberts, som slår fast at selskapet hans er svært opptatt av å ikke ha negativ innvirkning på dyrelivet. Det får han gehør for hos kundene.

– Vi er heldige som jobber med store produksjonsselskaper. De hører på oss, sier Roberts, som blant annet nylig har levert dronebilder til BBC-serien «The North Water», med Colin Farrell i en av rollene.

Tror på en kombinasjon

Roberts mener det fortsatt er mye bruk for helikoptre i hans bransje. Han tror ikke droner tar over med det første.

– Kanskje det skjer en dag, men jeg ser det ikke helt ennå. I store produksjoner vil helikopter bli brukt, men ikke til alt. Det er noen ting du ikke kan bruke helikopter til, og det gjelder også droner. Med helikopter kan du få vanvittig kapasitet og høy fart, og samtidig holde det helt stødig. Så jeg kan ikke se at droner tar over for helikopter i løpet av de neste ti årene. I noen tilfeller er det enkelt å bare sende opp en drone, men du kan ikke fly 200 kilometer og filme, sier Roberts, og påpeker at droner fortsatt er en ny teknologi.

– Helikoptre har vært brukt i 100 år – tenk hvor bra dronene er om 100 år. Det er kanskje åtte år siden det første prosjektet hvor vi hovedsakelig brukte drone, og teknologien utvikles i vanvittig hastighet. De første 2-3 årene bygde vi dem selv, og vi fikk ikke så mange opptak. Så begynte det å skje ting rundt 2015. Siden har vi kunne gjøre mange ting som ikke ville vært mulig med helikopter, sier Roberts.