eBee Ag er en av dronene som har fått C2-godkjenning i Europa.
Foto:SenseFly

Flere droner har fått C-godkjenning i Europa

En uke etter at DJI ble den første droneprodusenten i verden til å få C1-typesertifikatet under det nye EU-droneforskriften, har ytterligere tre droner fått C-godkjenning.

Det er fixed-wing-dronene eBee X, eBee Geo og eBee Ag som ble de første med godkjenning i C2-klassen i samsvar med EASAs (European Aviation Safety Agency) forskrifter. 

Fra og med 22. august 2022 vil operatører som bruker disse dronene kunne utføre oppdrag i «åpen kategori», med alle fordelene dette medfører. Dronene brukes typisk til kartlegging og lignende. 

Operatørene kan, etter at hver enkelt drone er blitt merket, fly i nærheten av bolig-, industri- og rekreasjonsområder i hele Europa. Og like viktig, C2-sertifiseringen gjør at eBee X-serien kan fly i en horisontal avstand på inntil 30 meter fra personer som ikke er involvert i operasjonen. 

Dronene produseres av senseFly i USA, som eies av AgEagle

– Sammenlignet med vekten og sikkerhetsprofilene til andre konkurrerende kommersielle droner, er det bare eBee som har tillatelse til å fly kommersielle operasjoner i nærheten av personer med C2-klassens identifikasjonsetikett, sier Barrett Mooney, styreformann og administrerende direktør i AgEagle, i en pressemelding.

Den første av de ultralette dronene i serien eBee ble vist frem under flyshowet på flyplassen Le Bourget utenfor Paris i juni 2013. Foto: Francois Mori/AP/NTB

Mooney mener at dette representerer en enorm markedsfordel for selskapets kunder i Europa.

– De vil være i stand til å operere rundt befolkede områder uten noen formell tillatelse eller regulatorisk fravikelse.

For å bli godkjent i klassen C2 gjennomgikk eBees tester og evalueringer ved det akkrediterte laboratoriet NavCert GmbH.

Tidligere i sommer ble eBee X-dronene de første i bransjen som en «Design Verification Report» (DVR) fra EASA om «M2 Ground Risk Mitigatio» for spesifikk-kategorien. Etter dette kan operatører som bruker disse dronene nå søke om tillatelse til å utføre BVLOS-operasjoner samt flyvninger over personer.