Slik ser Oslo-området ut i Safetofly.no etter at vi har krysset av for våre favoritter.
Foto:Skjermdump Safetofly.no

Fly drone i sommer? – dette er verktøyet du trenger

Skal du ta med dronen til nye spennende steder i Norge i sommer? Dronemagasinet viser vi deg hvordan du bruker Safetofly.no for å planlegge en lovlig og trygg flytur. 
Hans O. Torgersen

Kronekursen gjør det dyrt å feriere i utlandet i sommer. Mange av oss velger derfor Norgesferie i år. Her ser man hvor man kan fly trygt i Norge om man ønsker ha med dronen på ferieturen. 

LES OGSÅ: Har du med drone på ferieturen? – Dette er reglene for å ta med dronebatterier på fly

Dette må du huske til ferieturen: Pakkeliste for sommerens dronebag

Safetofly.no er for veldig mange dronebrukere et av de viktigste verktøyene, men ikke den eneste, under planleggingen av en flytur. På Safetofly.no får du en sammenstilling av informasjon fra flere kilder om hvor det både er lovlig og trygt å fly. 

 

Lang liste over valg

Du kan bruke portalen til å se på hvilke regler som gjelder, om det er et NOTAM (midlertidige forbud eller restriksjoner), verneområder, luftfartshindre, helikopterplasser, restriksjonsområder og så videre. Listen er lang.

Safetofly.no finner du også værmelding og prognosene for vind fra Meteorologisk institutt.

– Fordelen med denne portalen er at den både er gratis og alltid oppdatert. Mange betrakter den som veldig brukervennlig, selv om den ikke har en egen mobilversjon, sier Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway. 

Portalen er utviklet av UAS Norway sammen med Asplan Viak Digital. 

Slik ser Anders Martinsens sitt favorittoppsettet i Safetofly.no ut. Merk at han har valgt et annet bakgrunnskart, med farger, enn det som ellers brukes i denne artikkelen. FOTO: Skjermdump.

– Årlig bruker UAS Norway flere hundre tusen kroner til lisenser og server-løsninger for å gi dette som et gratis tilbud til dronebransjen. Så viktig er denne at alle får den, også de som ikke er medlemmer. Vi mener at Safetofly er viktig for flysikkerheten.

Ikke bare for profesjonelle

– Er dette en løsning også for de av oss som er glade amatører og ikke bare for de profesjonelle?

– Ja, absolutt. Vi har hatt Safetofly nå i fem-seks år. Du trenger ikke å registrere deg, det er bare å gå inn og bruke den.

Martinsen understreker at Safetofly ikke er en erstatning for IPPC, som er den offisielle kilden til NOTAM fra luftfartsmyndighetene.

Slik bruker du Safetofly

Hvordan bruker du Safetofly? Det første er selvsagt å gå inn på nettadressen safetofly.no. Da får du opp et velkomstbilde. Du kan her velge om du ønsker et kart som er tilpasset mindre skjermer før du lukker velkomstbildet.

Så zoomer du inn på området der du skal fly. Du kan gjøre dette enten manuelt, du kan trykke på knappen som gir deg den posisjonen du er på (markert med rød ring på bildet under) eller søke opp et stedsnavn i feltet øverst til venstre (markert med rød ring):

I vårt tilfelle ble det en tur ut over Oslofjorden ved Oscarsborg i Drøbaksundet for å fotografere et lasteskip som var på vei ut.

Området valgt ut ser slik ut, og neste skritt er å trykke på knappen «temalagsvelger» (markert med rød ring): 

Da dukker det opp en lang smørbrødliste der du kan velge hvilken informasjon du ønsker å se. Vi har her valgt våre favoritter; NOTAM, luftrom – CTR, restriksjonsområde  – R, forbudsområder for RPAS og droner, og forbudsområder – NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet), verneområder, luftfartshindre samt fly- og helikopterplasser. 

Man ser da på kartet over området for flygingen at det er noen verneområder i god avstand fra operasjonsområdet, samt en landingsplass for helikopter ved Oscarsborg. Den må man være obs på, men lokalkjennskap tilsier at det er svært liten trafikk der. Plassen er også mulig å se fra pilotens posisjon.

Dermed tok vi dronen, en Mavic 3, opp i luften og fløy ut over fjorden.

Safetofly er brukt under planleggingen, og vi sender dronen opp i luften. FOTO: Hans O. Torgersen.

Hva ble så resultatet av planleggingen og flygingen denne dagen? Et motlysbilde av lasteskipet på vei forbi kanonene på Oscarsborg.

LES OGSÅ: Har du med drone på ferieturen? – Dette er reglene for å ta med dronebatterier på fly

Dette må du huske til ferieturen: Pakkeliste for sommerens dronebag

Lasteskipet på vei forbi kanonene på Oscarsborg. FOTO: Hans O. Torgersen.

LES OGSÅ: Slik tar du gode bilder med drone.