Mavic 3 Pro, batterier, fjernkontroll og ND-filter pakkes ned i dronebagen før sommerens ferietur.
Foto:Hans O. Torgersen

Dette må du huske til ferieturen: Pakkeliste for sommerens dronebag

Badetøyet får kanskje ikke plass i dronebagen i sommer, men det aller viktigste er det rom for.
Hans O. Torgersen

Sol og sommer, ferie og reiser. Mange som eier en drone ønsker å ta den med seg i sommer. Kanskje går turen til nye steder med spektakulære opplevelser. Som dronepilot er pakkelisten nesten den samme som ellers i året, men sommerlyset gjør en ting mye viktigere enn i den mørke årstiden.

Vi har laget en pakkeliste til deg, men hva er det viktigste å huske på å pakke i sommer? Vi mener at det er ND-filter. Selvsagt er det aller viktigste å huske drone, batterier og lader, men deretter er ND-filter det viktigste. Viktigere enn badetøyet!

Hvorfor er ND-filteret det viktigste etter selve dronen? Fordi den sterke sommersolen gjør det nødvendig å «skru ned» for lysmengden som slipper gjennom linsen til kameraet. 

ND-filter får du kjøpt til alle de vanlige dronene på det norske markedet. Styrken på dem, altså hvor mørke de er, merkes med et tall som går fra 4 til 256. Tallet forteller hvor mange eksponeringstrinn lyset dempes. 

En standard pakke med ND-filter til DJI Mavic 3 (t.v.) og DJI Mini 3. FOTO: Hans O. Torgersen

Her er det på plass med et eksempel: Hvis du skal filme video og ønsker å unngå at den hakker ved avspilling, noe som kan skje ved raske lukkertider. Derfor bør du filme med lukkertider på 1/60 eller 1/50. 

Vi bruker DJIs Mini 3 som eksempel. Den har en fast blenderåpning på 1,7. Det betyr at den slipper gjennom mye lys, og at du har kun lukkertiden å bruke til å regulere eksponeringen. Ved sterk sommersol kommer du ikke utenom å sette på et ND-filter, kanskje et 32. 

Mini 3 har 25 forskjellige lukkertider for video. Hvis du ikke har på ND-filter, kan du komme i nærheten av den aller raskeste lukkertiden på 1/8000 sekund. Da er det over 20 trinn ned til de ideelle lukkertidene. 

Her har vi stilt inn en god lukkertid ved videoopptak, 1/50, men de skrå strekene i de lyse partiene viser at det er overeksponert og at vi bør ta på et ND-filter for å dempe mengden lys som kommer inn gjennom kameralinsen. Skjermdump DJI Fly.

Skal du bruke dronekameraet til stillbilder og ønsker deg bevegelsesuskarphet, kan det bli enda verre. Det er 43 trinn fra den raskeste lukkertiden på 1/8000 ned til den lengste på to sekunder. 

Det andre utstyret du må huske på er det samme som hele året. Behovet for å kunne lade dronebatteriene ute i felt, altså langt fra nærmeste strømuttak, dukker raskt opp.  Noen av de kraftigste powerbankene på over 20.000 mAh har nok styrke til å lade batteriene. Du får dem fra under 1.000 kroner og oppover.

Her er pakkelisten for dronepiloten på ferietur:

  • Dronen
  • Fjernkontroll
  • Batterier
  • Batterilader
  • ND-filter
  • Powerbank
  • Pilotvest

Og til slutt: husk å sjekke forholdene der du skal fly. Er det flyplass i nærheten? Et verneområde eller en forbudssone? All denne informasjonen finner gratis på safetofly.no.

PS; vi fikk plass til badebuksen da vi pakket utstyret i en trillekoffert for å ta med som håndbagasje på fly.

Badebuksen er med sammen med drone, batterier, fjernkontroll og pilotvest. FOTO: Hans O. Torgersen

LES OGSÅ:

Dronebilder i vinterparadiset: Dronens kamera kan lure deg