NATO øvelsen Joint Viking I foregikk i all hovedsak i Troms og Finnmark i Nord Norge. Foto: Gisle Oddstad / VG

Fremmede droner observert under NATO-øvelse

En håndfull observasjoner av det som antas å være droner ble registrert innenfor den militære forbudssonen under øvelsen Joint Viking.
Petter Emil Wikøren

Forrige uke ble en av de største militærøvelsene på norsk jord siden Russlands invasjon av Ukraina avsluttet.

Mens øvelsen pågikk ble det innført et midlertidig forbud mot droneflygning i områder med militær aktivitet.

– Politiet er kjent med at det under øvelsen Joint Viking er gjort observasjoner av det man antar er droner innenfor den militære forbudssonen. Det er snakk om en håndfull observasjoner, sier Odd Morten Pettersen, leder for felles operativ tjeneste i Troms politidistrikt til Dagsavisen.

Forsvaret har opplyst til Dagsavisen at de ikke kjenner til noen fremmede droner som skal ha flydd innenfor militærøvelsens forbudssone. Altså skal de ikke selv ha sett noen droner. Men det har sivilister, skriver Dagsavisen.

Joint Viking er en stor, felles militærøvelse som ble avholdt i Norge fra 6. til 16. mars. Mesteparten av aktiviteten ble gjennomført i Indre Troms. Det var i forkant av øvelsen opprettet restriksjoner og droneforbud i luftrom over øvelsesområdet.

– Forbudssonene ble primært innført for å ivareta sikkerheten til øvende personell i forbindelse med flyging av militære fly i ukontrollert luftrom. Ethvert brudd på et slikt forbud ser vi svært alvorlig på, ettersom vi setter sikkerheten for personellet svært høyt, sier Marius Vågenes Villanger, talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Droneforbud i store områder

Politiet har ikke kunnet identifisere dronepilotene etter de gjentatte droneobservasjonene i øvelsesperioden.

– Det vil være naivt å tro at ikke droner blir brukt av fremmed etterretningstjeneste, sier Jonny Karlsen, talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagsavisen.

– Vi kan derfor heller ikke si noe om formålet med de respektive flygingene, sier Pettersen i Troms politidistrikt til Dagsavisen.