Ekspertene har talt: Dette er årets vinnerbilde, tatt av Jørn Areklett Omre i Aurskog.
Foto:Jørn Areklett Omre

Her er vinnerne i årets foto- og filmkonkurranse

Årets beste dronefotografer er kåret i UAS Norways store konkurranse. Sjekk vinnerbidragene i kategoriene film, foto og FPV.
Jan Frantzen

– Dette er Dronemagasinet som ringer.

– Jaha?

– Kan du tenke deg hvorfor vi kontakter deg?

– Det eneste jeg kan komme på er at jeg har vært med i en konkurranse…?

– Ja visst. Og den har du vunnet.

– Har jeg? Så stas! Det var utrolig artig! sier Marcus Fjeldheim, som er tidenes første vinner i FPV-kategorien i UAS Norways foto- og filmkonkurranse.

Marcus Fjeldheim, årets vinner av beste FPV-film. Foto: Ole Christian Larsen

FPV – first person view – innebærer at droner styres i høy hastighet, ofte tett på natur eller konstruksjoner. Fjeldheim har gjort sine filmer i noen av Norges mest spektakulære strøk, blant annet ved Preikestolen i Rogaland.

– Det startet egentlig i fjor, da jeg ville lage en film av Vestlandet og dro av gårde litt uten mål og mening og uten den kunnskapen jeg trengte. Den filmen ble så som så, så jeg måtte ta en re-take i år, forteller Fjeldheim, som la plenty med tid inn i prosjektet sitt.

– Jeg kjørte langt og lengre enn langt. Jeg startet turen i Drammen på kvelden, kjørte gjennom hele natta og kom frem til parkeringa ved Preikestolen syv timer senere. Da startet jeg flyvningen umiddelbart. Det er viktig for meg å følge regelverket og på Preikestolen kan det være mye folk. Derfor prøvde jeg meg på et tidspunkt hvor jeg håpet at det ikke var noen der, og det stemte. Jeg fikk den helt for meg selv i 45 minutter, forteller han.

Videre gikk turen blant annet innom Gudvangen, Vøringsfossen, Åndalsnes og Trollstigen. Det ble soving i bilen og tidlige morgener for å få klippene han ville ha.

– Alt var nøye planlagt og jeg hadde kjøpt nytt utstyr for å kunne få bildene jeg ønsket meg. Jeg ville ha en kul film, koste hva det koste ville. Jeg hadde lyst til å vise for et unikt perspektiv man får med FPV.

(Se vinnerbidraget her:)

– Hva er det som tiltrekker deg mest med dette formatet?

– Man kan få til veldig fine bilder med en Mavic, men det kan jo bli litt stille og kjedelig. Med FPV sitter du på nebbet til en fugl og flyr de trangeste gaps. Man får adrenalin av å fly, og bildene kan bli helt trollbindende. Det er fortsatt noe mange ikke har sett før, og folk lurer ofte på hvordan man får det til. Det gir en følelse av at man er til stede i landskapet og blir sugd inn i det. Det er veldig spektakulært, sier Fjeldheim, som flyr med DJI FPVs digitalpakke.

– Hvordan får man en god FPV-film?

– Man må finne seg en rute, og lære seg den før man flyr. Det kan funke på sparket innimellom, men som regel bør man ha lagt opp linjene for hvor man skal fly før man begynner. Det er også viktig for at dronen ikke skal komme utenfor synsrekkevidde, sier prisvinneren.

Nordnorske landskap

– Er det sant? Så herlig! Tusen takk, det var deilig å høre, sier en lykkelig Babang Deshommes etter å ha blitt informert om at han har stukket av med prisen for beste dronevideo i UAS Norways foto- og filmkonkurranse for 2020.

Filmen hans er tatt i en rekke flotte nordnorske landskap fra Lofoten til Alta.

– Alt er filmet i nord, og klippene er fra ulike prosjekter jeg har jobbet med sier Deshommes, som jobber med å lage reklamefilmer, dokumentarfilmer og musikkvideoer.

I filmen hans kan vi se karakteristiske trekk fra Tromsø, Lofoten, Ibestad, Narvik og Alta. Deshommes har brukt flere ulike droner underveis, både en Mavic Pro, en Phantom 4 Pro + og en Mavic 2 – alle fra DJI.

Mannen bak årets beste dronevideo, Babang Deshommes. Foto: Privat

– Hva er det viktigste når man skal lage en god dronefilm?

– Jeg liker at det ikke nødvendigvis er tydelig for seerne at klippet er filmet med drone. Det viktigste er å sondere terrenget før du flyr, se for deg i hodet hva du ønsker og hva du ønsker at publikum skal oppleve. Når jeg er ute og flyr har jeg en tydelig plan på forhånd. Ikke gjør spontane bevegelser underveis dersom du ser noe annet interessant, gjør deg heller ferdig med det du holder på med først. Så blir man alltid bedre med erfaring, sier Deshommes.

Vinnerbildet

Jørn Areklett Omre er fattet, men glad når han får beskjeden om at hans dronefoto fra en åker i Aurskog er kåret til det beste bildet i konkurransen.

– Det var hyggelig. Veldig bra, sier han, og forklarer bakgrunnen for bildet sitt.

Vinnerbidraget til Jørn Areklett Omre.

– Jeg bor ute på landet, og synes det er veldig interessant å se linjene som er i åkrene. Jeg har sett meg ut et område som jeg synes er ganske spennende, og jeg kjenner han som eier dette jordet, slik at jeg får lov til å bruke dronen der. Jeg svevde over for å lete etter gode uttrykk i bildet og var godt forberedt da han kom med skurtreskeren på «det rette stedet».

– Hva liker du selv med bildet?

Vinner av årets beste dronefoto, Jørn Areklett Omre. Foto: Privat

– Jeg liker linjespillet og kontrasten mellom det menneskeskapte og det som gror opp av jorda. Bildet har et bra uttrykk, og en veldig god komposisjon, sier Omre, som også jobber som fotograf til daglig.

Vinnerbildet er tatt med en Phantom 4 Pro +. Omre har brukt en ISO på 100 og blenderåpningen f5.6.

– Hva er nøkkelen for at bildet er blitt vellykket?

– Det går på planlegging og lyset. Jeg har vært veldig bevisst på motivet, og god planlegging går igjen i min fotografering, særlig på dronebildene. Jeg er opptatt av fargesammensetninger, linjer og former og å lage utsnitt i bildene som gjør at det blir spennende for de som skal betrakte bildene.

– Har du noen andre gode tips til nybegynnere der ute?

– At man setter seg godt inn i de tekniske innstillingene, slik at man kan endre disse kjapt underveis. Gå gjerne så nær motivet som mulig, slik at du kan få en god bildefil, dersom du skal gjøre noe med den senere.  Det viktigste er å være nøye og planlegge godt.

Her er alle vinnerne fra årets konkurranse: Enkelte bidrag er diskvalifisert fra konkurransen på grunn av manglende sertifisering og/eller forsikring. 

Foto:

 1. Jørn Areklett Omre
 2. Alan Billyeald
 3. Kjetil Robertsen

Film:

 1. Babang Deshommes
 2. Martin Olsen
 3. Andrejs Zukovs

FPV:

 1.  Marcus Fjeldheim
 2. Joakim Haukedal

Juryen besto av noen av Norges fremste fotografer: Eirik Solheim fra NRK Beta, Eirik Urke fra Teknisk Ukeblad, Jan-Petter Dahl fra TV2, Rikard Amodei fra Amodei Visual, Marthe Kalseth – vinner av UAS Norways fotokonkurranse 2018, Gunnar Inge Gusdal fra Elefun og Anders Martinsen fra UAS Norway.

Premiene i alle kategorier er:

 1. Gavekort på 3000 kroner fra Elefun
 2. Gratis medlemskap i UAS Norway for 2021 (enkeltmannsfortak) + forsikring av inntil 2 droner inntil 3 kg
 3. Gavekort på 1000 kroner for sikkerhetsprodukter hos UAS Norway